האתר המקצועי בישראל ליעוץ, תכנון והזמנה של חופשה או טיול ביוון
Greece and the islands- אתר יוון והאיים

ארטה Arta נקודת עצירה מרהיבה בדרך לצפון יוון - יוון והאיים

ארטה - Arta יוון

בניגוד למידע הקיים באינטרנט (בעיקר בישראל) ארטה Arta אינה בירת מחוז אפירוס, בירת המחוז היא דווקא יואנינה. ועדיין, הביקור בעיר ארטה בהחלט מומלץ. ארטה או בשמה הקדום אמבראיקה הייתה בעת העתיקה מושבה של קורינתיה. העות'מנים כבשו חלקים גדולים מחבל אפירוס כולל את ארטה בשנת 1449 והחזיקו בה עד לתחילת מלחמת העצמאות היוונית ב1881. 

מדובר בעיר יפה היושבת גם לצד גשר על נהר האראכטוס, אחד הנהרות הזורמים במשך כל ימות השנה ביוון. ארטה מצויה על הכביש ליואנינה או מיואנינה תלוי מאיזה כיוון אתם מגיעים. אחת הכנסיות המפורסמות ביותר ביוון בשם panagia paregoretissa  מצויה בארטה ומהווה מוקד משיכה לתיירים. בכנסייה מצוי מוזיאון בו ניתן להתרשם ממוצגים וממצאים ארכאולוגים הקשורים לאזור אפירוס ולמלחמות הרבות שחווה האזור. עוד אתר הראוי לציון הוא הטירה מהמאה ה 13 The Castle Of Arta החולשת על העיר. סמל נוסף של ארטה הוא "הגשר של ארטה" Artas Bridge. אחד ממסלולי ההליכה היפים כולל ביקור בעיר העתיקה של ארטא משם ניתן להמשיך וללכת לגשרים מעל הנהר הזורם לצד העיר. ארטה מצוייה בעמק פורה וירוק, בהחלט נקודת עצירה נוחה וטובה בדרך צפונה או דרומה.

 

עם זאת, למרות היותה עיר מעניינת, עם כיכר יפה וגם שוק נעים, עבור רוב הישראלים ארטא/ה משמשת כנקודת ציון, או בדרך צפונה לכפרי זגוריה, או בדרך מכפרי זגוריה לאיזור מחוז אבריטניה [כאן פונים לעבר האגמים] בדרך לעיירה קרפניסי (כ-3 שעות נסיעה). בארטה יש מקבץ נח של מלונות בהם ניתן להעביר לילה, אם כי ניתן גם להשתמש בה כבסיס לטיולים בדרום חבל צומרקה של יוון.

הגשר של ארטה:  גשר אבן מרשים החוצה את נהר הארכטוס במערב העיר. אורכו 40 מטרים וגובהו 20 מטרים. הוא נבנה מחדש פעמים רבות מאז ראשית בנייתו בתקופה הרומית. הגשר במתכונתו הנוכחית עומד על תילו מתקופת העותמנים 1612. סביב בניית הגשר נרקמו אגדות רומנטיות, בלדות, סיפורים, ביטויים ופתגמים הקשורים לעיכובים הרבים בבנייתו. הבלדה העממית "גשר ארטה" מספרת סיפור של הקרבה אנושית בהמלך בנייתה: "כל היום הם בנו אותו, ובלילה הוא קרס". הנקודה הגבוהה ביותר של הגשר שמנה נקודת הגבות בין האימפריה העותמנית לממלכת יוון.

טיפ למגיעים עצמאית: קל לפספס את גשר ארטה אפילו שהוא כל גדול ומרשים, יש להכנס לארטה ולנסוע על הרחוב הראשי לכיוון דרום מערב, כמעט ביציאה מהעיר מצד ימין תראו את הפנייה לגשר. מיקום זה נכלל כמעט בכל טיולי הבוטיק של אתר איי יוון הישראלי ואכילאס פאפאטטימיו. ראו טיול בוטיק עם הצוות שלנו ביוון


גשר ארטה, צילום צוות אתר איי יוון הישראלי ו-Hellas

הנקודה היהודית: - יהודים התגוררו במקום  מאז המאה ה-11, תחת השלטון הביזנטי. הקהילה התרכזה מאוחר יותר סביב בית כנסת שהיה ידוע בשם "קהילת קודש תושבים". בנימין מטודלה (TUDELA) שביקר בעיר ב-1173, מצא בה 100 משפחות יהודיות.

במאה ה-16 ניבנו במקום מספר בתי כנסת על ידי יהודים, שהתארגנו בקהילות לפי ארצות המוצא שלהם: קורפו, סיציליה,  קלבריה ועוד. במאה ה-17 היגרו רבים מיהודי ארטה ליאנינה והשאר התארגנו בקהילה אחת, התפללו בנוסח ספרד ודיברו יוונית מעורבת במילים איטלקיות וספרדיות. ב-1688, כשכבשו הונציאנים את העיר הם מכרו חלק מיהודי העיר לעבדים. בשנת 1869 היו במקום כ-1,000 יהודים תחת השלטון היווני. בתחילת המאה ה-20, נהנו היהודים מחופש הדת ומעצמאות כלכלית. משנת 1920 היה לקהילה מעמד רשמי ויהודים מונו למועצת העיר.

אחרי מלחמת העולם הראשונה היה לקהילה הספרדית במקום בית ספר יהודי עממי. בשנים אלה התחילה להתפתח בעיר התנועה הציונית. יהודי ארטה עסקו בעיקר במסחר וברוכלות. במאה ה-20, בגלל התחרות הכלכלית עם התושבים היווניים, הגרו רבים לארצות הברית. לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה חיו במקום כ-390 יהודים.

בתקופת השואה היתה ארטה באזור הכיבוש האיטלקי. היהודים חוייבו לענוד את הטלאי הצהוב ולהקפיד על שעות העוצר. האוכלוסיה היוונית בעיר ניסתה להקל עליהם. בספטמבר 1943 נכנסו הגרמנים לארטה. משטר צבאי גרמני הוחל בראשית 1944. לפי רשימה שהיתה מוכנה בידי הגסטאפו נעצרו רוב היהודים - 352 איש. העצורים נשלחו למחנה המעבר היידארי  ליד אתונה, ומשם, באפריל 1944, לאושוויץ מספר צעירים הצליחו להסתתר. אחרי המלחמה חזרו לארטה כ-60 יהודים ונעשה נסיון לארגן קהילה במקום, אך ללא הצלחה. ב-1958 היו בעיר 20 יהודים בלבד. מאז שנת 1979 אין יהודים בארטה.


Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il