האתר המקצועי בישראל ליעוץ, תכנון והזמנה של חופשה או טיול ביוון
Greece and the islands- אתר יוון והאיים

צמחיה ובוטניקה באפירוס - יוון

צמחיה ובוטניקה באפירוס - יוון

בוטניקה באפירוס


רכס הפינדוס הוא רכס הרים החוצה את יוון מצפון-מערב לדרום-מזרח ואורכו כ-160 ק"מ. בחלקו הצפון מזרחי של הרכס ממוקם הפארק הלאומי של צפון הפינדוס אשר נחשב כפארק הלאומי היבשתי הגדול ביותר ביוון. שטחו של הפארק הוא כ-2,000 קמ"ר ובתוך שטח זה ניתן למצוא את כפרי זגוריה, העיירה קוניצה, הכפר הוולאכי מצובו והצד המערבי של גרבנה. הפארק ידוע כאחד האזורים החשובים ביותר ביוון ולא סתם. הוא כולל 11 אתרים/אזורים מוגנים ע"י הרשת האירופאית של נטורה 2000 NATURA. בנוסף, יש בשטחו 2 פארקים חשובים:
1. ואליה קאלדה Valia Kalda - הנקרא גם פארק הפינדוס ומוגדר גם כשמורה ביו-גנטית.
2. פארק ויקוס -האוס Vikos Aoos - פארק זה ממוקם באזור הכי מערבי של פארק צפון הפינדוס ונכלל ברשת גיאופארקים אירופאית וברשת גיאופארקים גלובלית ולכן נקרא גם ויקוס האוס גיאופארק Geopark.
מהו גיאופארק? זהו אזור עם גבולות מוגדרים הכולל מספר אתרי מורשת גיאולוגיים אתרים התורמים משמעותית למאפיינים אקולוגיים ואפילו מאפיינים תרבותיים של המחוז, בעיקר בנושא ההיסטוריה והארכיאולוגיה. ביוון קיימים 5 אתרים המוגדרים כגיאופארק כולל פארק ויקוס האוס וכולם נמצאים תחת הגיאופארקים הגלובליים של אונסקו.

רוב שטחו של הפארק הלאומי של צפון הפינדוס נמצא במחוז אפירוס ונכון להיום מקוטלגים/מתועדים כ-1,800 זני צמחים וכ-500 זנים של פטריות בשטחי הפארק. מספר זה הוא בעצם כשליש מכלל הזנים בכל יוון, הרבה מהם נדירים או אנדמיים. בעמוד זה ריכזנו מידע על חלק מהצמחייה והצומח באזור.
הצמחייה במחוז ובעיקר בפארק הלאומי של צפון הפינדוס מחולקת לפי גבהים, בעיקר בגלל האקלים השונה בכל גובה.  בצפון הפינדוס נמצאו 4 מערכות אקולוגיות:

1. מערכת אקולוגית ים - תיכונית: מערכת זו קיימת באזורים מוגבלים ומתאפיינת בצמחיה הבאה:
Ash Tree עץ מֵילָה השייך למשפחת עצי הזית
Holm Oak אלון הגלעין עץ ירוק עד עם תוחלת חיים ארוכה
Arbutus קְטָלָב - על עץ זה ישנה אגדה המספרת כי התאהב בציפור פצועה אשר התיישבה עליו, הוא טיפל בה עד שהחלימה וכשהתעופפה לדרכה ניסה לרדוף אחריה ונהיה אדום ממאמץ ולבסוף נשבר מרוב אהבה ולכן שמו - Cutlove.
Hornbeam אלה לבנה
Cedar ארז
Juniper ערער

2. מערכת אקולוגית "קרובה/שכנה" לים - תיכונית: מערכת זו מכסה שטח רחב מהאזור ומתאפיינת בעיקר בהימצאות מגוון זנים שונים של אלה ושל עצי אלון.

3. מערכת אקולוגית ים - תיכונית הררית: מערכת זו מכסה את האזור הכי גדול של פארק צפון הפינדוס. בשטחי מערכת זו תמצאו את הצמחייה הבאה:
Beech אשור - למעשה יערות של עצי אשור. עץ זה הוא גם ממשפחת האלוניים והפרי שלו עגול וקוצני, מזכיר מעט את פרי הערמון בתחילת צמיחתו אך לא קוצני כמוהו.
ROBOLO שהוא בעצם סוג של קוניפר/מחטני ואותו אפשר למצוא גם בחבל אבריטניה, ברכס הפינדוס.
Cold loving Conifers מחטניים אוהבי קור כמו ה- Black Pine ו- Crossbred Spruce שהם הכלאות שונות של עצי אשוח/אשוחית.

4. מערכת אקולוגית של היערות העליונים: מערכת זו התפתחה בגבהים של 2,000 מטר ומעלה, ולפי תנאי האקלים בגבהים אלו מתאפיינת בעיקר בצמחיית קרקע ובכמה מינים זעירים של Common Cedar - ארז מצוי.

בנוסף/במקביל למערכות אלו ניתן למצוא בכפרים של זגוריה וגם בכפרי חבל צומרקה השייך למחוז אפירוס, מיני עצים הידרופיליים כמו עץ הדולב המשמש בכפרים כעץ לצל ונוי. הבדיחה המקומית בכפרים היא שקודם נוטעים את הדולב, מחכים כמה שנים שיצמח וסביבו בונים את הכפר. מיקומו של העץ מציין את מיקום כיכר הכפר וביוונית כיכר הכפר נקראת פלאטיאה Platia. המילה פלאטיאה מגיעה משמו של העץ ביוונית פלאטאנוס Platanus, שזה בעצם שמו המדעי. לידיעה, ניתן למצוא אותו גם בדרכים בין הכפרים ולא רק כעץ המצל בכיכר הכפר.
עצים הידרופיליים נוספים  - Alder - אלנוס/אלמון [שדר], Willows - ערבה, בעיקר ערבה בוכיה.

עצים נוספים שניתן למצוא באפירוס וגדלים כמעט בכל גינה פרטית [וגם מחוץ לגינות] הם:


עצי אגוז מלך - פירותיו משמשים כאן לא רק למאכל אלא גם להכנת ליקרים ממשקה הציפורו המקומי, ולהכנת מתוקים טבעיים כמו הסיקומאיידס Sikomaydes - חטיף אנרגיה טבעי העשוי מאגוזי מלך ומתאנים ללא שום תוספות! כן, גם עצי תאנים יש כאן בשפע והריח....וואו!

עצי ערמונים - מי לא אוהב ערמונים??  כאשר הפרי מבשיל הקליפה העוטפת אותו נפתחת והפרי צונח לאדמה. הרווחתם! כאן תוכלו לצאת לטייל ולאסוף אותם ככה על הדרך.

עצי שקד - פריחתם המרהיבה מהפנטת כשנוסעים בכבישי האזור. אם תרצו תוכלו לקרוא להם גם שקדייה. אותה גברת בשינוי השם, ליתר דיוק-שיבוש השם.

ואם כבר הזכרנו פריחה מרהיבה, לא תוכלו לפספס את העץ שנקרא כאן קוצופיה Koutsoupia, ומוסיף חיים לכל הירוק עד המקיף את הכפרים כאן. אנו בישראל מכירים אותו ככליל החורש.


עץ הדובדבן - דמיינו את עצמכם באביב מושכים ענף מהעץ ואוכלים דובדבנים עד שמתפוצצת הבטן מרוב מתיקות, פשוט תענוג. כמעט ליד כל בית כאן ניתן למצוא עץ כזה אבל לא רק אותו. גם הדובדבן החמוץ קיים כאן וממנו מכינים מתוקים בסירופ שאפשר לאכול פשוט בכפית או להוסיף ליוגורט או לגלידה. בכלל, כמעט מכל דבר כאן הם מכינים מתוקים.

קורומילו Koromilo - שזיף בר/שזיף פיסרדי המכונה גם שזיף דובדבן. נמצא כמעט בכל פינה וגם כשפירותיו עדיין לא האדימו יהיה מתוק מעט.

אגסי בר הנקראים כאן אגריה אחלאדיה Agria Achladia ניתן למצוא למשל בקרבת הכפר קיפי Kipi בזגוריה. קטנים וטעימים.

חבושים או בשמם המקומי - קידוניה Kidonya. אומנם לא נפוצים כמו אגוזים, שזיפים או דובדבנים אך בכל כפר ניתן למצוא 2-3 כאלו.


עץ פרי נוסף שאפשר למצוא כמעט בכל גינה הוא אחד משבעת המינים שלנו - עץ הרימון. אומנם הוא מבשיל רק בסתיו אבל כבר בחודש יולי ניתן לראות את הגביעים עם הכתר מציצים מענפי העץ. לא רק בתרבות היהודית לרימון יש משמעויות רבות אלא גם בתרבות היוונית. עוד מיוון העתיקה הרימון מסמל פריון וגם חיים ומוות, התחלה וסוף.

ישנם עוד כמה אך היריעה קצרה מלהכיל את כולם ולנו יש עוד הרבה מה לספר לכם על הצמחייה באפירוס.

פרחים/צמחים/צמחים בעלי פרחים
לא רק עצים אפשר למצוא בגינות הבתים המקומיים, תמיד תמצאו פרחים בתוך ומחוץ לאדניות. המקומיים אוהבים את הגינות שלהם מטופחות ומושקעות לכן מקפידים לטפל בהן. פשתה, ליליות, גרניום והורטנסיות בשלל צבעים מעטרים את הגינות המקומיות. זה די מובן מאליו כשמגלים כמה זני פרחים גדלים במחוז וחלקם נדירים ומיוחדים. לדוגמה, מתוך 1,800 זנים בפארק הלאומי של צפון הפינדוס ישנם כמה זנים של ליליות בר:
1. השושן הצחור שכולנו מכירים ונקרא גם Madonna Lily על שם מריה, אמו של ישו.
2. Red Lily - השושן האדום - יפהפה!!
3. The lily of Cheldraich המכונה גם לילי של העמק - בעלת ריח מתוק אך רעילה.
4. Martagon/Turk's cup Lily - שושן טורקי.

זנים מרשימים אחרים שניתן למצוא בפארק הם:
סוג של נרקיס - The poet's daffodil - Narcissus poeticus אשר מעובד בהולנד ובצרפת לשמן אתרי. שמן הנרקיס מהווה ניחוח פופולרי בהרבה מהבשמים הקיימים היום בשוק.
הצבעוני האוסטרלי - The Australian Tulip
חי עולם - כן! ככה הוא נקרא. הצמח העקשן והחזק הזה מכונה Live forever והוא מסדרת הטבוריתיים. שמו בעצם הוא Sempervivum ומקור השם מ-2 סמלים בלטינית המספרים על יכולותיו של צמח זה לשמור על העלים גם בחורף ולהיות עמיד גם בתנאי גידול קשים.
ועוד אחד נוסף החביב במיוחד על כותבת שורות אלו הוא ה- Myosotis. הצמח בעל הפרחים הכחולים הקטנים אשר כל כך קל לפספס גדל בצפון יוון, במינו האירופאי Myosotis Scorpioides [דשא העקרבים] וניתן למצוא אותו כמעט בכל מקום. הצמח קיבל את שמו מיוונית ומשמעות השם היא "אוזן של עכבר" בגלל צורת העלה שלו. בעברית נקרא "זכריני" ובאנגלית מכונה "forget me not" גם בשפות אחרות שמו הוא בעל אותה משמעות.

כאן בהרים יודעים שהסתיו הגיע כאשר מתחילים לראות את פרחי הסתוונית, ליתר דיוק את סתוונית היורה עם עליה הסגולים הבהירים. קצת מיד אחריה יגיעו הרקפות והחלמוניות. הרבה מטיילים טועים לחשוב שכאן ימצאו רק רקפת יוונית אך גדלות כאן יותר רקפות מצויות מאשר רקפת יוונית, ואפשר למצוא מרבדים של רקפות בהמון אזורים וגם לאורך מסלולי הליכה. לצערנו ביוון הרקפת אינה נחשבת לפרח מוגן אך ייאמר לזכותם שרק בודדים קוטפים את הפרח היפה הזה.
גיאופיט נפוץ בגינות המקומיות הוא חבלבל השדה Field Bindweed. אומנם מוגדר כעשב שוטה אשר מזיק ליבולים אך כאן הם מגדלים אותו בעציצים גדולים ומקפידים שלא יתפשט.
אחד הצמחים בעלי הפרחים המוכרים כאן הוא "ילקוט הרועים" Capsella Bursa - Pastoris. הוא גדל בהרבה מקומות בעולם והפך לטבעי ונפוץ כל כך לכן בעקבות זאת גם מוגדר כעשב מצוי/עשב רע אך למעשה מיוחסות לו תכונות רפואיות המועילות בדימום, כאבי מחזור וטחורים.
צמח בעל פרחים נוסף וידוע לא רק ביוון אלא בכל מקום כמעט בעולם הוא האזוביון ובשמו המוכר יותר - לבנדר. היוונים קוראים לו לבאנטה/לבנדה Levanta ומשתמשים בו להפקת שמן אתרי, לקישוט ולהפצת ריח.
צמח נוסף אשר בישראל נמצא בסכנת הכחדה אך בזגוריה ובקניון ויקוס נפוץ מאוד הוא שרך הנקרא "אברנית הנשר" Pteridium Aquilinum וביוונית נקרא Fteri. היה משמש בעבר את המקומיים [בעיקר את הרועים] כמצע למיטה.

לא רק פרחים ועצי פרי יש בגינות הבתים בכפר. בדרך כלל בבתי הכפר תמצאו גם גינת ירקות וכל אחד מגדל מה שהוא רוצה, בהתאם לעונת השנה. עגבניות, מלפפונים, פלפלים וזוקיני מככבים כאן באביב וכשהחורף מציץ ומתחיל להתקרר חוזרים לקשט את השולחן ואת הקיבה הכרוב, חסה, גזר והברוקולי. תמיד נחמד להגיד שלום לשכנים ולצאת עם שקית גדולה מלאה בירקות גינה או לשבת בטברנה המקומית ולראות איך שולפים ישירות מהגינה את הירקות לסלט שהזמנתם. היתרונות הגדולים הם שמדובר על גידול עונתי וללא כימיקלים. בריאות במיטבה!
את הירקות וחלק מהפירות אפשר למצוא גם בשדות ובשטחים שמסביב לכפרים. אם תגיעו לזגוריה במהלך אפריל ועד אמצע מאי תוכלו ללקט בכיף אספרגוס בר לארוחת הערב שלכם. תמצאו גם דובדבן קורנליה להכנת ריבות וליקרים, לקטוף תות שדה קטנטנים לאורך מסלולים ואפילו ללקט עשבי תבלין ומרפא שונים שעל אלו גם נרחיב מיד.

הרופאים של קניון ויקוס
צמחי המרפא/תבלין הגדלים באזור כפרי זגוריה אינם מוגדרים תחת 1,800 הצמחים המקוטלגים בפארק הלאומי של צפון הפינדוס. צמחים אלו גדלים בטבע או מגודלים בגינות פרטיות. המקומיים יודעים מה השימושים השונים של כל אחד מהם, מה יתרונותיהם, היכן צומחים ומתי אפשר לקטוף. יותר חשוב מכך הם יודעים לקטוף במינון הנכון כך שהטבע לא ייפגע והצמיחה תימשך. חשוב לציין כי בשטחי הפארק עצמו ניתן לקטוף [עם הגבלות מסוימות] רק מספר צמחים, בעיקר צמחי מרפא/תבלין. ברשימה הבאה תמצאו חלק קטן מצמחי המרפא/תבלין אשר גדלים באזור ומותר לקטוף מהם:
נענע - השם המדעי של נענע הוא מנטה אך בישראל אנו קוראים מנטה רק לנענע החריפה [peppermint]. כאן היא נפוצה כנענע בר [מין נענע ריחנית] או בגינות הבתים. נקראת בפי המקומיים דיוסמוס Diosmos ובודדים משתמשים בה לבישול. בדרך כלל לא נוגעים בה ומניחים לה לצמוח. אגב, גם מנטה לא חסר כאן ותמיד כיף למצוא בטיול בשטח מנטת בר, לקטוף מעט ולחזור למלון כדי להכין איתה תה.
צמח נוסף איתו מכינים תה ונפוץ מאוד בהרים של יוון הוא Sideritis שהוא בעצם סוג של ברזילון. המקומיים קוראים לו "תה הרים" ולפעמים גם "תה הרועים". הצמח, אשר ביוון ניתן למצוא 17 זנים שלו נקטף בגבהים של מעל 1,000 מטר ותמיד מומלץ עם כפית דבש להרגעת הגוף וכתרופת סבתא לכל בעיה כמעט.
צמח בעל יתרונות רפואיים המשמש לחליטות תה הוא היפופיאה. אנו מכירים אותו בכינוי אובלפיחה אך השם המדעי שלו מגיע מיוונית Hippophaes ובעצם שמו הוא 2 מילים מחוברות אשר משמעותן בתרגום פשטני היא: סוס זוהר. בעבר הסוסים היו אוכלים את ההיפופיאה וזה גרם לפרוותם להבריק ומכאן הגיע השם. העלים משמשים את המקומיים לחליטות תה ואת הפירות הם מייבשים או מכינים מהם ריבות.
קמומיל Chamomile - חמומילו ביוונית. הבבונג המוכר כצמח מרפא הנצרך בעיקר כחליטת תה.
מרווה מצויה SALVIA - ידועה כאחד מצמחי המרפא/תבלין העתיקים ביותר. פחות נפוצה בהרים של צפון יוון. יותר נפוצה היא המרווה הרפואית, אותו הצמח לו היוונים קוראים פאסקומילו Faskomilo ומבדילים בין שיטת הכנת תה ההרים להכנת תה פאסקומילו.
Lemon Balm - אנו מכירים אותו כמליסה, שמו המדעי הוא Melissa Officinalis. הוא ממשפחת המנטה ומשמש לתה ולתיבול.
בזיליקום - הריחן המצוי. צמח תבלין אך בצפון יוון נראה שמשמש יותר ליופי מאשר לתיבול.
אורגנו - אולי התבלין העיקרי במטבח היווני המקומי. נקטף בתחילת הקיץ, נקשר בצרורות, מיובש ולאחר מכן נקצץ. המקומיים מתבלים בו את הבשר על הגריל, את הסלט היווני ואפילו את הצ'יפס.
נסיים את הרשימה הקצרצרה שלנו עם שום. אבל לא סתם שום, אלא שום בר הגדל באביב בכמויות עצומות בתוך קניון ויקוס והריח פשוט מדהים.! עם פרחים לבנים מקסימים ועלים ירוקים גדולים אשר כל נגיעה בהם תוביל לשובל ריח שישתרך אחריכם לזמן לא קצר. נגלה לכם סוד קטן מהמטבח המקומי: עם שום הבר מכינים את הצזיקי הכי טעים!!


ראו גם את קוקינוס פילוס


ראו גם טיולי בוטיק מאורגנים לקבוצות קטנות לצפון יוו

 

Greece and the islands- אתר יוון והאיים


Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il