האתר המקצועי בישראל ליעוץ, תכנון והזמנה של חופשה או טיול ביוון
Greece and the islands- אתר יוון והאיים

חיוס chios

2%
כמות ישראלים ביעד זה - Israeli Tourists

חיוס

האי חיוס (או כיוס) הוא האי החמישי בגודלו מבין איי יוון, אוכלוסייתו מונה כ 55000 נפשות. מבחינת יעד לחופשה, הוא מתאים מאד למי שמחפש את יוון האותנטית, זו שלא מתבססת על תיירות בלבד. ניתן למצוא בו אוכל מקומי, חופים חביבים ולא עמוסים גם בשיא עונת התיירות [ראו גם איים נוספים שאינם מתבססים רק על תיירות כגון סירוס, פאטמוס]. אם אתם בעניין של גלישה, בחלק מהחופים באי חיוס מתקיימים תנאים מעולים של רוח לגלישה. בקיצור, אם חיפשתם יעד אותנטי שאיננו עמוס בתיירים, חיוס הוא אפשרות מעניינת מאד. ניתן להגיע אליו מאתונה בטיסה או בהפלגה (מהנמל של פיראוס), וגם בהפלגה מאיים מסויימים שיפורטו בהמשך.

הגעה לחיוס ראשית הזמינו טיסה לאתונה, להזמנת טיסה. הדרך המהירה היא בטיסה סדירה פנימית מאתונה כלומר טיסה מתל אביב לאתונה וטיסת המשך לחיוס. אתר יוון והאיים מפעיל מוקד הזמנות מיוחד לטיסות משולבות  עם טיסות פנים. ניתן לחייג אלינו בימים א-ה בין השעות 09:00 עד 18:00 למספר טלפון 03-5023770 לאחר מכן תוכלו לחזור לאתר יוון והאיים ולהמשיך ללמוד על היעד וגם לבצע הזמנה למלון, רכב ועוד, דרל נוספת להגיע לאי חיוס היא טיסה לסלוניקי ומסלוניקי הפלגה עם חברת Bluestar שהתילה להפעיל את הקו מסלוניקי ללימנוס, לסבוס, חיוס, סאמוס, מיקונוס, סירוס ופיראוס, בהחלט דר מצויינת ונוחה מאד להגיעה לאי חיוס, לוחות זמנים והזמנת כרטיסים להפלגה זו מסלונוניקי לחיוס תוכלו למצוא בעמוד הזמנת כרטיסי הפלגה של אתר יוון והאיים, זקוקים להמלצה על מלון באי חיוס, השאירו פנייה לשרות לקוחות החינמי של אתר יוון והאיים ונשמח להמליץ : לחצו כאן 



CHIOS ISLAND, NORTHEAST AEGEAN, GREECE. Didima (literally "twins") beach on the west side of the island

האי חיוס [לא איוס] נדחק מעט לשוליים, באופן יחסי מגיעים אליו פחות תיירים זאת בשל "הקושי" בהגעה אליו, וגם בגלל הסיבה שבאזורו נמצאים איים פופולארים יותר, כמו לסבוס למשל. מגיעים לכאן בעיקר תייריים ממוקדיי מטרה שמחפשים את האיים שפרנסתם איננה תלוייה בתיירות, ושניתן למצוא בהם את יוון השמרנית והלא יומרנית של פעם. אם אתם מחשיבים את עצמכם לכאלה אזי רצוי ומומלץ שתגיעו לחיוס. ההגעה לחיוס אפשרית, או במעבורת מפיראוס, כזו יש כ 5 פעמים בשבוע בעונת השיא, או בטיסה מאתונה, קיימת לפחות טיסה יומית אחת מאתונה לחיוס, 40 דקות, 70 יורו, יש להזמין מקומות מראש, ראו עמוד הזמנת טיסות כאן באתר. חיוס הוא אי די גדול ויש בו הרבה מה לראות ולעשות, כולל מסעדות מעולות, נופים מעניינים וכפרים יווניים בדיוק כאלה כמו בסרטים, אם כי חלק ניכר מהם כמעט נטושים, כ 80% מאוכלוסיית האי מתגוררת בעיר הבירה התוססת והמעניינת חיוס, בה מצוי גם הנמל. 

מדוע הזכרנו את איוס? סיפור שהגיע אלינו מאחד הקולגות שלנו ביוון מספר על מספר חברה צעירים שהתקשו עם הניב המקומי וביקשו להגיע לאיוס, הם קראו לו חיוס. לאחר הפלגה ארוכה, הגיעו לאי חיוס ב 04:00 לפנות בוקר. משהו לא הסתדר להם עם השקט והשלווה שקיבלו את פניהם, כי אמרו להם שבאיוס יש מסיבות חוף עד שעות הבוקר... תוך זמן קצר הבינו שטעו בכתובת :) שימו לב שחיוס ואיוס בכלל לא קרובים אחד לשני, איוס מצוי במרכז האיים הקיקלאדים, וחיוס מצוי באיים הצפון מזרחיים של יוון ואין בינהם הפלגות. בסיכומו של דבר נאלצו החברים לוותר על מסיבות החוף של איוס ונשארו בלית ברירה בחיוס. 

האי חיוס ממוקם מספר דקות הפלגה בלבד מחופי טורקיה וישנם קשרי מעבורות טובים עם טורקיה, תוכלו להפליג בהפלגה של כ 40 דקות אל העירה צ'שמה שבטורקיה ולחזור בשעות הערב המוקדמות לחיוס, אם אתם בענייני חופים אז ראוי שתדעו כי בחיוס שפע של חופים חלומיים לא פחות טובים מהחופים של האיים סיפנוס או נאקסוס. החופים המרשימים יותר מצויים דרומית לבירת האי חיוס, הידועים שבהם הם: חוף קארפאס במרחק של 10 דקות נסיעה מהבירה, וחוף מארבה ווליה במרחק חצי שעת נסיעה.

האיים המוקשרים לחיוס בהפלגה הם : לימנוס, סאמוס, קוס ורודוס. שימו לב לכך שלוחות הזמנים בעיתיים, את חיוס דחקו להיות כמעט תמיד האי עם העצירה האחרונה, מצד אחד זה נהדר כי תרוויחו שייט בין כל האיים בקבוצת איים זו, מאידך ייתכן ותגיעו לחיוס בשעה מוזרה לפנות בוקר. על כן חובה לברר מראש את זמני הגעה. כאמור, הדרך המומלצת להגעה מבחינת נגישות ושעות נוחות, היא בטיסה מאתונה.

קרב זיקוקים באי חיוס ומופעי ירי זיקוקים בכל רחבי יוון [פסחא]
בלילה ה 12 לחודש אפריל נורים זיקוקים [שהם יותר פצצות תאורה] או נפצים בכל רחבי יוון, זה קורה בלילה שבין שבת לראשון כמעט בכל מקום שתהיו בו ביוון. מדובר במחזה מסורתי שלעתים עשוי להשמע מפחיד מאד, במיוחד באי היווני חיוס, שם מתקיים קרב של ממש בין הכנסיות saint mark ולבין virgin mary מאז 1889 - התוצר מרהיב ומרתק (כפי שניתן להתרשם מהסרטון) וכדאי להגיע לארוע מיוחד ויוצא דופן זה המתחיל בסביבות השעה 20:30 ונמשך כשלוש שעות. מי שרוצה להגיע למקום בו חוגגים את ארועי חג הפסחא הכי מיוחדים ביוון מומלץ מאד שיגיע לאי חיוס בימים אלה ובמיוחד בלילה זה. 

אינוסס - Oinousses: הוא שם של קבוצת איים קטנה המצוייה בצד הצפון מזרחי של חיוס. אינוסס הוא גם שמו של האי המרכזי בקבוצת איים זו, האי הוא קטנטן, אך מדובר באחד האיים העשירים של יוון כולה. חלק מעשירי יוון מתגוררים מקום, או מחזיקים בו בית נופש באי. מדובר באי מעניין ויפה. תושבי המקום אינם נלהבים גדולים של תיירות חוץ, כך שאל תצפו כאן ליחס אוהב ומלבב. אל תחשבו על האפשרות לקנות בית או להקים עסק באינוסס מאחר תושבי האי מתייחסים לזרים בחשדנות רבה. אם אתם מצויים באי חיוס בכל זאת אנו ממליצים על קפיצה קטנה למספר שעות לאינוסס, חוף טוב ויפה באי מצוי בקסטרו, האיים הנוספים בקבוצת איי אינוסס, אינם מיושבים או שיש בהם כפר קטן אחד לכל היותר, הם אופציה מצויינת לברוח מהכל! הבעיה היא שקשה מאד להגיע אליהם מאחר ואין שום כלי שייט מוסדרים המביא אליהם נוסעים.

.

מלון בחיוס 
מקובל לחשוב שאם האי אינו תיירותי מדי אז אין בעיה למצוא בו חדר פנוי כשתגיעו אליו. אך זוהי חשיבה שגוייה בהחלט, מאחר ויש באי זה מספר מצומצם של בתי מלון ואפשרויות לינה, הם מתמלאים מהר מאד, כך שהכי בטוח לבצע מראש הזמנה של מלון טרם הגעתכם. ראו קישור מיוחד בעמוד מלונות ביוון שלנו כאן באתר, עם קישור להזמנת מלון בחיוס בהנחה למזמינים מראש. המלצותינו באי חיוס:

CityZen Rooms Chios מלון קטן ומחודש במרכז העיר חיוס, עיירת הנמל המרכזית ולב האי. במרחק הליכה נח לנמל ולמקומות הבילוי בעיר וגם אל חוף הים של העיירה. לפרטים מלאים והזמנה לחצו כאן

Almiriki Hotel במערב האי על מפרץ Limenas שוכן המלון החביב מאד הזה שהוא אחת הבחירות המומלצות באי חיוס. מלון חוף נעים ואסתטי, עם בריכת רחצה ומגוון סוגי חדרים, גם למשפחות. לפרטים מלאים והזמנה לחצו כאן

Spiti Anatoli אם היה לנו שקל על כל פעם שביקשו מאיתנו למצוא בית על הים...., אז זהו שאין הרבה כאלה והמעטים שיש הם בתים פשוטים מהדור הישן, כיוון שחדשים כבר אסור לבנות על הים. הבית הזה הוא כזה, והוא מקסים ופשוט ונמצא על הים בחוף Karfas 10 דקות דרומית לעיר חיוס. לפרטים מלאים והזמנה לחצו כאן

Porto Limania בצפון מערב האי חיוס, עם נוף לנמל הקטן ב-Limania, חדרי אירוח פשוטים ונעימים. לפרטים מלאים והזמנה לחצו כאן

Emporios Bay Hotel על מפרץ קטן ויפיפה בדרום מערב האי חיוס, שוכן מלון אמפוריוס, עוד בחירה מומלצת בחיוס. מגוון חדרים, בריכה, נוף לים. מתאים למשפחות. לפרטים מלאים והזמנה לחצו כאן

.

אי המסטיק, חיוס
האי חיוס הוא המקומות הבודדים בעולם שבו גדל שיח/עץ אלת המסטיק, מעץ זה מפיקים שרף הקרוי בשם מסטיקא, מסטיחא ביוונית , שפרושו הוא לעיסה. זהו חומר הגלם ממנו יצרו את המסטיק המקורי. במסטיק הרגיל הנמכר כיום בחנויות אין שום חומר הקשור לעץ זה, אלא רק חומרי צבע וטעם מלאכותיים. השרף נקרא גם בשם "הדמעות של חיוס", בשל צורתו וצבעו הדומים לדמעות. הצמח משמש גם כסם מרפא ומרכיביו משולבים בתעשיית התרופות והקוסמטיקה ומשחות השיניים, וגם כתבלין בתעשיית ממתקים וקינוחים כמו רחאת לוקום וגלידת מסטיק, וכמובן בייצור המשקה היווני האלכוהולי המפורסם "מסטיחא". בימי השלטון העותמאני בחיוס היה לו ערך מקביל לזהב מבחינת יחס המשקל. כל מי שנתפס בגניבתו דינו היה מוות בהוראת הסולטאן. כך או כך, בתקופת השלטון העות'מאני נרצחו מרבית תושביו היוונים של האי חיוס, התושבים היוונים היחידים שניצלו היו תושבי הכפרים בהם גידלו את עצי המסטיקא, "מסטיקאחורייה".
בכפר Pyrgi בדרום האי, תוכלו למצוא מוזיאון המוקדש לנושא המסטיקא.                                                                         
ביוון נמכרים מסטיקים המיוצרים באי חיוס, תוכלו לראות אותם בחנויות וגם בדיוטיפרי של אתונה וסלוניקי, מדובר בחפיסה בצבע כחול ותכלת שעל העטיפה שלה כתוב MASTIKA XIOU אם חיפשתם להביא מתנה מקורית מיוון, מוצר יווני של ממש, המסטיק הראשון בהיסטוריה, מהאי חיוס הוא יופי של בחירה.
ELMA Dental Chewing Gum

הנקודה היהודית - לפי כתביו של יוסף בן מתיתיהו, בחיוס התגוררו יהודים החל מהמאה ה 3 לפנה"ס. אך עדויות ממשיות להימצאותם באי יש רק משנת 1048 ואילך. בינימין מטודלה מציין בשנת 1160 כי בחיוס מצויים כ 400 יהודים רומאניוטים המתגוררים ברובע נפרד משלהם. היהודים אשר ניצלו את הידע הרב לשוני שהיה ברשותם עסקו בעיקר במסחר וניהלו את היבוא והיצוא אל האי וממנו. דבר זה סייע להם בהידוק הקשר עם השלטונות. בית הכנסת הראשון באי הוקם בשנת 1457. הקהילה היהודית גדלה והתפתחה בעקבות הגעתם של  מגורשי יהדות ספרד לאי. אלה הקימו בתי כנסת נוספים. בזמן שלטון העותמאני באי זכו היהודים לחופש פולחן ומסחר, דבר זה גרם לחיכוך עם בני הקהילה היוונית נוצרית. ב1892 תועד אירוע של עלילת דם נוצרית ובעיקבותיה היו פגיעות בבני הקהילה. במהלך מלחמת העצמאות היוונית היגרו רבים מהיהודים לאיזמיר הקרובה. בראשית המאה ה 20 מנתה הקהילה כ 350 נפש. בפרוץ מלחה"ע השנייה ירד מספרם לפחות מ 100, ובתוך 20 שנים לא נותר אף יהודי במקום. בחיוס עדיין קיימים שרידים של בית הכנסת המרכזי ובית העלמין היהודי.

זקוקים לעזרה בחיפוש או המלצה על מלונות באי היווני חיוס, ספרו לנו מה אתם מחפשים ולמתי ונשלח לכם את אפשרויות הלינה המומלצות ביותר בחיוס או בכל אי אחר של יוון.


 ראו גם פסטיבלים ביוון

 

 


Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il