האתר המקצועי בישראל ליעוץ, תכנון והזמנה של חופשה או טיול ביוון
Greece and the islands- אתר יוון והאיים

סוגי אוזו ouzo

סוגי אוזו ouzo מומלצים בישראל

אוזו Ouzo נחשב למשקה הכי יווני שיש, למעשה רב האנשים כששומעים יוון יציירו לרב תמונה של בתים לבנים על חוף ים טורקיז, לצד שולחן שופע מזטים, מוסיקה יוונית ברקע, קצב של חופשה וכוס אוזו עם קרח ביד... לא ככה? וככה בדיוק מומלץ לשתות אוזו, כי להוריד אוזו בשוט זה על גבול ה "לא חוקי" ובניגוד לכל ההוויה היוונית.
ואכן המשקה הלאומי של יוון משדר ים וחופש, אך יחד עם זאת חשוב לזכור שהמשקה הלאומי של צפון יוון, אינו אוזו כלל וכלל. תייר שיגיע לכפרים של זגוריה וצומרקה וחצי האי פיליון ויזמין אוזו, עשוי להיתקל בהרמת גבה...זאת כיוון שהמשקה הלאומי ביוון ההררית ואפילו בחופים בצפון יוון אינו אוזו, אלא צ'יפורו, משקה שונה מאוזו. למען האמת בחצי האי פיליון לציפורו יש מעט מן האניסיות של האוזו, אך בהרים של צפון יוון הציפורו דומה יותר לגרפה האיטלקית, למעשה, הגרסאות על מקורו של האוזו שנויות במחלוקת, אך על פי אחת הגרסאות, מקורו בציפורו שזיקקו נזירים בהר אתוס והוסיפו לו אניס על מנת לרכך את טעמו.
על פי גרסה אחרת, מקורו בטורקיה ובראקי הטורקי, אך לאור היריבות רבת הדורות בין יוון וטורקיה, אל תעלו על דל שפתיכם את האפשרות הזאת בקול רם ביוון. עם או בלי קשר לגרסה הזאת, רוב יצרני האוזו ביוון כיום הם מהאי לסבוס השוכן סמוך לחופי טורקיה ועל כך נרחיב בהמשך.
האוזו מיוצר ביוון בלבד, יש אפילו חוק שאוכף זאת - שאוזו ניתן לייצר אך ורק ביוון - על פי הערכה פועלים כיום ביוון כ-500 יצרני אוזו, ברובם מבשלות בוטיק קטנות.
גם מקור השם אוזו חולק כמה גרסאות, הגרסה הנפוצה טוענת שמקור השם נגזר מהצירוף USO Massalia (לשימוש במרסיי), שהיה מוטבע על שקי האניס המיובאים, ה-USO הפך ל-OUZO ומכאן שמו.

ממה מורכב האוזו, איך הוא בכלל מיוצר?
בתחילת דרכו היה האוזו מיוצר מפסולת הענבים, כלומר השאריות ולא הפרי עצמו - קליפות, גרעינים, ענפים בתוספת אניס והיה מוצר באיכות ירודה, אבל כיום המצב שונה, כיום מייצרים את האוזו מהענבים עצמם. לאחר זיקוקם הראשוני לאלכוהול מוסיפים את שמן האנטול Anethol המופק מזרעי האניס והוא שנותן למשקה את טעמו וגם את המתיקות הטבעית (לא מוסיפים סוכר לאוזו). ואז מעבירים זיקוק נוסף, לאחריו מוסיפים למשקה צמחי תבלין - כל יצרן והתמהיל שלו, זה יכול להיות ציפורן, קינמון, מנטה, כוכבי אניס, שומר, שקדים ואף כוסברה, והם שאחראיים לטוויסט הזה שיש באוזו, הם שמרככים אותו ומבדילים אותו מהבן דוד המחוספס - העראק. האוזו מיוצר בעיקר במבשלות נחושת, ולאחר הזיקוק הסופי הוא מתיישן בחביות עץ, כלומר המותגים האיכותיים יותר עוברים יישון, כי יש גם את השיטה הזולה יותר, בה מוסיפים לתמהיל מים ומבקבקים ומייד למדפים.


איפה ביוון ניתן למצוא את האוזו המפורסמים ביותר?
האוזו הנפוץ והנמכר ביותר בעולם הוא אוזו 12 שייצורו החל בכלל בטורקיה (ששש...), משם המשפחה עברה לסלוניקי ולאחר מכן לפיראוס. המבשלת התרחבה וכעת אוזו 12 משווק בכל העולם, אין זה אומר שהוא הכי טוב, נהפוך הוא, אם שואלים אותנו, האוזו הטוב ביותר מיוצר באי לסבוס, האי היווני ששוכן סמוך לחופי טורקיה מאכלס את רוב יצרני האוזו הטובים ביותר ביוון. בין המותגים המוכרים, לנו הישראלים, המיוצר בלסבוס הוא אוזו Plomari, שהוא לא רע בכלל, אבל המקומיים יגידו שיש טובים ממנו. אחד המותגים הבולטים הוא Barbayanni, שהמבשלת אפילו מארחת מוזיאון אוזו. בלסבוס מתקיים מדי קיץ - בדרך כלל באמצע יולי - פסטיבל אוזו, בו יש חגיגה של כל המבשלות המקומיות באי, ויש הרבה כאלה, טועמים, חובבים ומכורים מכל העולם באים לקחת חלק בפסטיבל. 

בארץ משווקים :  מעט מן המותגים, הידועים ביניהם הם אוזו 12 ובשנים האחרונות אוזו Plomari מלסבוס נכנס חזק לשוק המקומי והוא טוב ואיכותי יותר. לאחרונה ניתן למצוא בחנויות בוטיק גם מותגים פחות מוכרים ביבוא אישי, רק בכדי לספר לכם כמה סודות מקצועיים אז אוזו פלומארי ואוזו 12 הם בואו נקרא לזה מפסגת הליגה היוונית בכדורגל.. אבל הם עדיין לא ממש בצ'מפיונס ליג.. האוזו הבאמת טובים במיוחד של יוון עדיין לא הגיעו לארצנו, כאשר הם יהיו כאן נכניס אותם בגאון לרשימת המומלצים שלנו.. אוזו מיני, נחמד מאד, אבל גם לא בליגת האלופות..למה אנחנו לא מספרים את השמות?.. כי צריך להשאיר מעט יצר סקרנות..


עם איזה סוגי מאכלים אוזו הולך הכי טוב?
אוזו אוהב מזטים לידו, הוא שחקן ליווי מצטיין לארוחה יוונית קלה וקייצית. באוזריות וותיקות ביוון תמיד יגישו לצד האוזו פרוסת דג כבוש, פלח גבינה, זיתים וכד'.
יצרני האוזו ממליצים לאכול ליד האוזו מנות קטנות כמו סרדינים, קלמארי, אנשובי, ובכלל פירות ים. קציצות בשר גם הולך וסלטים למיניהם: צזיקי, פאבה, סקורדליה, פרוסת פטה וכהנה וכהנה מנות קטנות, העיקר שהשולחן יהיה מלא בכל טוב לצד האוזו. ראו גם את מילון המאכלים היווניים. כל עוד תקפידו לאכול ליד האוזו הוא ישמור על נינוחות נעימה ולא יגרום לשכרות לא רצויה על אף אחוזי האלכוהול הגבוהים שלו.


בתור יוונולוגים מפורסמים, מה אנחנו הכי ממליצים?
הכי אנחנו ממליצים ללגום את האוזו ביוון, מול הנופים, לצד המאכלים, עם מוסיקה מתאימה ברקע, תחת השמש, או בצל או מול השקיעה, כי בינינו, כשמביאים אוזו מהדיוטי-פרי בנסיון לשמר את האווירה ואת הקסם היווני, הבקבוק לרוב לא מתרוקן גם כעבור שנה, כי קשה לשחזר את החוויה מול הטלוויזיה. אוזו זה 'סטייט אוף מיינד'. ובכל זאת כשהתנאים מתקיימים הזמינו אוזו תמהלו במעט מים קרים, אפשר להוסיף גם מעט קרח, אך לא לפני המים (אלה הוראות ההפעלה של המשקה) ודאגו שיהיו מזטים על השולחן גם כן, כי כזכור, אוזו לא עובד טוב על בטן ריקה, ותכננו את החופשה הבאה שלכם ביוון. גם כשאנחנו ביוון אנחנו אוהבים את האוזו של לסבוס (שחלק מן המותגים משווקים כמובן בכל יוון ולא רק באי), אבל כשכל התנאים מסביב מתקיימים כל אוזו טוב עובד לנו.



עובד כמו קסם! תוצאות מיידיות 

 

אזהרה בדבר שתייה מופרזת של אוזו ואלכוהול בכלל
כפי שציינו בתחילת הכתבה, אוזו לא נועד שישתו אותו בשוטים, אוזו הוא אורח חיים וצריך לשתות אותו לאט ועם אוכל ליד, הוא אמור לעשות נעים ולא לגרום לשיכרות. אל תשכחו לשתות הרבה מים ליד. ולמעשה זה נכון לגבי אלכוהול בכלל - שיהיה נעים, מבלי להגיע למצב של שכרות עד אבדן הכרה.
יאמס!

ראו גם ייבוא ושיווק מוצרים מיוון


Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il