המוזיאון לארכיאולוגיה בגן השלושה, טעימות מיוון הקדומה בישראל
דרור סגל*
בלב גן השלושה (הסחנה), על תל מקראי קדום, ניצב, כבר עשור שישי, המוזיאון לארכיאולוגיה אזורית וים תיכונית. המוזיאון מוקף מדשאות מוריקות ונחלי מים זורמים. כיום הוא משתייך למוזיאון עקבות בעמק, מכלול מוזיאלי חינוכי ותרבותי בגן השלושה. המוזיאון מציג מגוון אוספים עתיקים משלל תרבויות מקומיות וזרות, החל מתקופות פרהיסטוריות ועד לימי הביניים. בין השאר ממצאים רבים מתקופות המקרא, ימי הבית השני, תקופת המשנה והתלמוד ועוד. במאמר זה נתמקד בעיקר, במוצגים הנדירים מתרבויות יוון והים האגאי. הפריטים הנדירים הגיעו למוזיאון עם אספן יהודי שוויצרי בשם דן ליפשיץ, שהגיע בגרעין לקיבוץ ניר דוד. הוא הביא עמו אוסף פריטים נדיר ביותר, כמותם ניתן לראות רק במוזיאונים החשובים באירופה. אוסף זה היווה את המוטיבציה העיקרית להקמת המוזיאון, שנחנך ב 11.9.1963, בדיוק 38 שנים לפני שהפך התאריך למפורסם. האוסף הנדיר כולל כלי חרס צבעוניים ומצוירים, מרהיבים ביופיים: צלמיות, פסלים, חפצי מתכת, כלי זכוכית, תכשיטי זהב, מטבעות ועוד. המסייר במוזיאון עשוי לחוש כי הוא נמצא לרגע בלב אתונה במוזיאון בנאקי או האקרופוליס. בין השאר ניכרים על הפריטים אלי יוון הקדומה: אתנה, הרקולס, פוסידון, הרמס, דמטר, דיוניסוס ואחרים. ניכרות סצנות מיתולוגיות מוכרות, תחרויות ומשחקים אולימפיים וסגנונות המאפיינים שלל תרבויות אגאיות ביוון הקדומה. בין השאר הסגנון הגאומטרי מהתרבות המינואית,, המיקנית, הקיקלאדית, וכמובן כלים שחורי ואדומי דמויות אטיים, מתקופת יוון הקלאסית. האוסף הזר היחיד מסוגו בכל האזור, מכיל גם פריטים מתרבויות אחרות שהיו קשורות היטב ליוון הקדומה. בין השאר התרבות האטרוסקית, הפרסית, המצרית ועוד.
באולם יוון מוצגת תערוכת תמונות בשחור לבן. התמונות צולמו על ידי אוהד רומנו, במהלך אולימפיאדות לשלום ולסובלנות (האקיחיריה), שערכו ילדים מאזורי סיכון בעולם: ישראלים ופלסטינאים, אירלנד, דרום אפריקה, מצרים וקוסובו. אולימפיאדות אלה נערכו בדלפי ואולימפיה בראשית שנות האלפיים. התערוכה הוצגה האו"ם, בשוק האירופי המשותף וביוון. פתחנו בשנת 2008 במוזיאון את תערוכת התמונות וחנכנו מרכז ל"אקיחיריה" בחסות שגריר וקונסול יוון בישראל. מאז שגרירי יוון בישראל הפכו לידידי המוזיאון. במשך כשני עשורים, אנו עורכים במוזיאון ובגן, מדי אביב, אולימפיאדות דומות, בהשתתפות כל תלמידי כיתות ה' של בתי הספר מרשת ולדרוף בישראל. האירוע צבעוני ומרשים, בעיקר תחרויות הסיום אז הילדים והמורים לבושים בבגד היווני המסורתי.
האוסף היווני הנדיר, אינו הקשר היחידי ליוון הקדומה. בין תערוכות הקבע של ממצאים מהאזור, מצויות גם ידיות עם חותמות רודיות, שמקורן מאמפורות חרס, שיובאו לארץ ישראל מלאות ביין מאזור הים התיכון והאגאי. בחצר המוזיאון, מוצגים פריטים ארכיאולוגיים רבים. בין נשאר כותרות קורינתיות ויוניות, בסיסים ועמודים, ארונות קבורה ומשקופים. הם נחשפו בחפירות באזור ותוארכו ברובם לתקופות הרומית והביזנטית. עם זאת המקור הסגנוני לאותם פריטים, הן תרבויות יוון העתיקה. על חלק מהפריטים, כתובות בשפה יוונית. בימים אלה מוצגת במוזיאון תערוכה בנושא בניה באבן ומחצבות עתיקות. בין השאר מוצגים דגמים משוחזרים של מבני פאר ופריטים אחרים, שניצבו בעבר באדמת יוון והאיים. בשטח גן השלושה ממערב למוזיאון, מצויה גבעה נוספת, עליה נשתלו מדשאות ועצים ארץ ישראלים שונים. גם בגבעה זו שרידים ארכיאולוגיים רבים. היא כמעט שלא נחפרה, אולם גם כך נתגלו בה ובשטח לידה שרידים רבים: בין השאר נקבה חצובה, פריטי שיש רבים, קטעי פסיפסים מרהיבים, צינורות חרס ולא הרחק גם תיאטרון מים חצוב (נאומכיה). ממצאים אלה והקרבה לנחל בעל נביעה וטמפרטורה קבועה של 28 מעלות צלזיוס, מביאה אותנו למחשבה כי העיר הגדולה מהתקופה הרומית והביזנטית: ניסה- סקיתופוליס, ידעה לנצל את יתרונות המקום כבר בימי קדם. לא מן הנמנע כי בגן השלושה הקדום תפקד מתחם דומה למתחמים היוונים שהוקדשו לאל הרפואה: "אסקלפיוס". סוג של מקום נופש, ספורט, בריאות ומרגוע.
אנו מזמינים את כל חובבי תרבות יוון העתיקה, לבא ולהתרשם מהתרבות החומרית ועברה המפואר של יוון הקדומה, כאן בארץ ישראל. הביקור מצוין כהכנה מקדימה לביקור ביוון והאיים וגם למי שהנסיעה מעבר לים, אינה מתאפשרת לו. אנחנו פתוחים לכל הצעה ורעיון לשיתוף פעולה הקשור ליוון: פסטיבל שירה ומחולות, יריד מזון ועבודות יד, סדנאות ומפגשים.
הדרכות בשפות עברית ואנגלית. משך ההדרכה במקום: כשעה.
מתי פתוח: בימים א'- ה', בשבת ובחג: 14:00-10:00.
בימי ו': בתיאום. ניתן לתאם ביקור לקבוצות גם בשעות אחרות.
איך להגיע: בכביש בית שאן - עפולה.
המוזיאון נמצא בתוך גן-השלושה (הסח'נה)
*למבקרי גן השלושה - הכניסה למוזיאון כלולה במחיר הכניסה. הדרכה בתשלום.
צור קשר: טלפון: 04-6586352, טלפקס: 04-6581630.
E.mail: [email protected]
להתראות במוזיאון