שומרי כשרות ראו גם את עמוד: אוכל כשר ביוון ואת עמוד כשרות ביוון ראו גם סיור אוכל באתונה
האוכל היווני ידוע בכל העולם ונחשב לאוכל איכותי העשוי מחומרים טריים בקפידה ואהבה רבה. ביוון ובאיי יוון מגישים אוכל יווני כמובן, אלה שבאיים מסויימים ביוון ניתן למצוא מאכלים מקומיים, אלה בעיקר מתוך גידולים יחודיים המצויים באיים השונים, למשל אגינה מצטיין בגידולי הפיסטוקים שבו, לכן ניתן למצוא עוגות ועוגיות מיוחדת המופקות מפיסטוקים וכיוצא בכך. להלן סקירה חלקית של מאכלים יוניים טיפוסיים, המיוחדים מבינהם ילווי באיים או במקומות ביוון שאליהם הם שייכים במקורם. אא
מגוון רחב של סוגי אוכל מאפיין את המטבח היווני. לא בכל מקום ניתן למצוא את הכול, חלק מהמאכלים אפשר למצוא רק באזורים מסוימים, וכמובן חלק גדול מהמגוון תלוי גם בעונות השנה. לעיתים קרובות יגיע המטייל המצויד ב"רשימה עדכנית" ויופתע לפגוש במבט תמה של המלצר או הטבח, או בחיוך מסביר פנים וניסיון להסביר למה אין. בכל מקרה לא לדאוג, רעבים לא תישארו.
תמיד ובכל מקום סביר שתמצאו את האוכל העממי - שכמעט כל אחד שמע עליו או טעם ממנו בביקור ביוון או במסעדות יווניות בארץ ובעולם. ואם לא אזי אחרי היום הראשון או השני של הטיול יהפוך האוכל הזה לחלק אינטגראלי מהעניין הגסטרונומי ובמקרים של אין ברירה.
המגוון של מה שאנו קוראים האוכל העממי בהחלט אינו קטן והרשימה בהחלט מכובדת. הרשימה המרשימה במקרה הזה כוללת בראש ובראשונה את הסובלאקי Souvlaki, שהוא שיפודים, הגירוס Giros מוט מסתובב בדומה לשווארמה אצלנו. הבשר בד"כ כבש, חזיר אבל גם עוף. הסובלאקי והגירוס הקלאסי – לאוכלים בהליכה/עמידה, מלופף במין פיתה קטנה מלווה בצזיקי (יוגורט, מלפפון ושום), בצל טרי, עגבניות ולפעמים גם צ‘יפס. ניתן כמובן לשבת במסעדה ואז התוספות הן כיד הדמיון של הטבח.
מנה ראשונה מאד ידועה ומהוללת היא מנת הצזיקי Tzatziki – תערובת של מלפפון שום ויוגורט, מנה התחלתית נהדרת ביום קיץ שרבי. עלי גפן ממולאים – מי לא מכיר? יש עם אורז ויש עם בשר ואורז, ומה שעושה בסוף את הטעם זה הרוטב שמניחים מעל – חמים וטעים. ראו גם את רשימת המאכלים היווניים המלאה!
בתמונה, סארדלה, לאוהבי הדגים, סרדינים טריים מאותו היום [לא שומרים ביוון סרדינים מהיום שלמחרת] מעט מומלחים במלח גס ומזולפים בשמן זית ומעט מוחמצים, יורד מעולה בגרון בלווי בירת מיטוס או פיקס צוננת. קשה למצוא דגים כאלה ביעדי התיירות של יוון אלה בעיקר בטברנות ואוזריות טובות באיזור נמלי דייגים, המנה שבתמונה צולמה בטברנה בהרקליון.
יש ליוונים מיני מאפה מבוססים על בצק עלים, השכיחים ביותר שתמצאו כמעט בכל מקום הם: ספאנקופיטה Spanikopita, פילו ממולא גבינה ותרד וטירופיטה Tiropita, בצק עלים ממולא בגבינה שלפעמים משולבים בו גם פיסות נקניק. מנה קבועה בתפריט הוא הסלט היווני - חוריאטיקי Choriatiki, סלט הכולל מלפפונים, עגבניות, פלפל ירוק, בצל זיתים וגבינת פטה בשמן זית. המהדרין מוסיפים חומץ וצלפים.
כמובן שאי אפשר לשכוח את היוגורט המקומי הסמיך "שאפשר לחתוך אותו בסכין".
מנות עיקריות פופולאריות הן הפאסטיציו Pastitsio, מעין פשטידה אפויה עם בשר טחון, פסטה ורוטב עגבניות. עגבניות ופלפלים ממולאים ודגים על הגריל. המוסקה – גם היא מאכל מאד פופולארי ביוון, שכבות של חצילים בשר טחון ותפוחי אדמה אפויים עם רוטב בשמל.
פאידאקי, הם צלעות כבש על גריל פחמים בטיבול של לימון וטימין, מעדן יווני נפוץ מאד ובניגוד לישראל בשר הכבש ביוון אינו נחשב לבשר יקר. עוד בעניין כבש, בדרך כלל כאשר תבקשו במסעדה ארני [כבש] לא תקבלו צלעות כבש [פאידקי], ארני היא הדרך לבקש ולקבל או בשר כבש עשוי בתנור עם רוטב, בדרך כלל הרוטב הוא רוטב לימון ושום או רוטב לימון שום ותרד.
עם המנות המתוקות אי אפשר שלא להזכיר את הגלאקטובוריו, מעדן של ממש שבכל איזור של יוון מכינים אותו באופן ובתיבול שונה, מדובר במאפה מבצק פילו, וקרם חלב עם דבש [הפטיסייר היווני], הגלקטובוריקו הטובים ביותר ביוון נטעמו ב: אתונה, נאקסוס, מיקרו חוריו [קרפניסי] ובאיזור וריה וצפון יוון.
בתמונה : לוקאמדס, כמו סופגניות קטנות, פריכות בחוץ ורכות ואווריריות בפנים, טבולות ברוטב דבש ובדרך כלל מוגשות עם כדור של גלידה וניל. לוקאמדס טובים בדרך כלל מוגשים בטברנות לסועדים על חשבון הבית, לעתים גם בלווי של כוסית אוזו או צ'יפורו.
אזהרה ידידותית: אם חלק ניכר מהטיול שלכם מתבסס על כמיהה לאוכל יווני ברמה טובה, הימנעו מהאיים הידועים: סנטוריני, איוס, מיקונוס ולא שאין אוכל טוב באיים הללו, אך תתקשו מאד למצוא אותו במקומות הנגישים לתיירים של מה שנקרא "מלכודות תיירים" ואתם לא רוצים לשלם כפול שלוש מהרגיל על אוכל אמריקאי ביוון, ובכלל גם באיים החצי תירותיים, הימנעו ממסעדות שהכל כתוב באנגלית, חפשו את המקומות בהם התפריט ביוונית. עוד דרך מצויינת לבדוק את איכות המסעדה היא החתולים, ככל שיש יותר חתולים כך הסיכוי שהמסעדה טובה יותר גבוה יותר - זה בדוק, חתולים ביוון בעלי חוש טעם מעולה!.
לחצו כאן למילון המאכלים היווניים
תודות על התרגום לראובן עמנואל היווני מ-Veria העיר עם ה-Ravani הכי טוב ביוון!
נוסעים לאתונה? אל תפספסו את עמוד מסעדות באתונה של אתר athens.co.il ויכוח ארוך שנים דן בסוגייה היכן יש אוכל יווני טוב ואיכותי יותר, באתונה או בסלוניקי, סלוניקי ללא ספק החזיקו תואר הזה הרבה שנים, אבל בעשר שנים האחרונות אתונה לקחה את ההובלה ובגדול, אם אתם מתכננים נסיעה לאתונה אל תפספסו את עמוד מסעדות מומלצות באתונה של אתר אתונה הישראלי, המדריך המקיף בישראל לבירת יוון - אתונה. | |
מסעדות מומלצות באתונה - אתר אתונה |
צאו לטיול גסטרומוני ביוון:
היום הראשון:
כאמור נצא מהשדה צפונה, נבקר באתר המורשת של הגיבור היווני ליאונידס אשר בתרמופיליי שם נובעים המעיינות החמים. נעצור לצהריים בטיילת של עיירת החוף ליבנאטס ולאחר מכן נמשיך בדרכנו צפונה אל המצוקים של מטאורה והמנזרים התלויים בקצותיהם. נתמקם במלון הבוטיק שם נתקבל בברכה ובשתייה קרה וחמה. לעת ערב נצא לארוחת ערב יוונית טיפוסית האופיינית לאזור בכפר הקטן קסטראקי השוכן ממש לרגלי הצוקים.
היום השני:
לאחר ארוחת הבוקר נצא לסיור במנזרים, נבקר במנזר אחד לפחות נצפה לנוף המרהיב שנשקף מלמעלה אל העיירה קלמבקה הכפר קסטראקי וההרים שבאופק. נאכל ארוחת צהריים קלה – היכרות ראשונה עם הסובלאקי היווני או מאפה פילו ממולא בסוגים שונים של מילוי הנקרא באופן כללי .PITA משם נצא אל חצי האי פיליון המקום בו נשהה נבלה את רוב הזמן. נחצה את עיר הנמל וולוס ונטפס בהר אל מלון הבוטיק בכפר זאגורה שם נתקבל בזרועות פתוחות. בערב נצא לטברנה מקומית ונחשף למאכלים האופייניים למקום. נקבל הסבר על האוכל האופייני לפיליון ונטעם את המעדנים שיוגשו לנו ביד נדיבה.
היום השלישי
ארוחת הבוקר במלון מגוונת וטעימה וכוללת מגוון משתנה של מאכלים אשר יפתיעו אתכם בכל בוקר מחדש. את השעות הבאות נקדיש לסדנת בישול עם בשלנית מקומית, איתה נכין לנו את ארוחת הצהריים. את אחר הצהריים נבלה ב"חוג למחול" נכיר את הפולקלור היווני ונלמד צעדים ראשונים של מחול יווני עממי. אח"כ בערב נצא אל הטברנה להכיר פן נוסף של האוכל היווני, מגוון מנות ראשונות, עיקריות ומידע מקיף על הצ'יפורו המקומי.
היום הרביעי
אחרי ארוחת הבקר, נצא להליכה קצרה במרכז הכפר, בכיכר המרכזית נבקר בספריה הלאומית אשר בה ספרים נדירים בני מאות שנים. נרד לכפר חורפטו שעל החוף. היום נאכל את הארוחה העיקרית בצהריים בטברנה על החוף. אחה"צ – נכיר פן נוסף בריקוד העממי היווני בהדרכת מורה מקומית. את ארוחת הערב הקלה נבסס הפעם על מרקים שיהוו השלמה לקרירות של מזג האוויר. במידה והשלג הראשון כבר ירד על ההר יתכן ונבקר באתר הסקי (במקום על החוף) ונאכל ארוחה "כבדה" מסורתית חורפית המאפיינת את אנשי ההר.
היום החמישי
היום נצא לסיור מקיף להכרת חצי האי המרהיב, נכיר את המפרצים התכולים, את הכפרים הציוריים – בכפר דאמוחארי צילמו חלק גדול מהסרט מאמה מיה – נפסע בסמטאות הכפרים לכיכרות בהם נטועים עצי דולב בני מאות שנים – בכפר צ'אגראדה דולב בן 1500 שנים, כך לפחות טוענים זקני הכפר –בכפר קיסוס (ע"ש הצמח המטפס) נבקר בכנסיה אגיה מריה, בכפר מילייס נטעם את לחם הזיתם הטעים ביותר שאכלתם מימכם ונבקר בתחנת הרכבת הקטנה, נשתה ממימי המעיינות הצלולים ונצפה אל מפרץ פגסטיקוס הרגוע. בערב נאכל ארוחת ערב על טהרת המטבח המקומי, אמא של יורגוס תכין לנו ארוחת מסורתית שטעמה יישאר בפינו עוד זמן רב אחר החזרה הביתה. את הערב נסיים באירוע מחול יווני.
היום השישי
ניפרד מהכפר זאגורה שאירח אותו, נצא אל עבר עיר המחוז וולוס, נעצור בכפר מקריניצה הצופה על העיר וולוס והמפרץ. נצעד בסמטה בינות לדוכני התבלינים והריבות עד הכיכר, משם יתגלו לנו מראות מרהיבים. בעיר וולוס עצמה נבקר בטברנה צ'יפורדיקו (ע"ש המשקה המייחד את המקום) ונשמע את הסיפור הקשור למשקה הזה. נבלה מספר שעות בשיטוט בעיר, שופינג במדרחוב, צעידה נינוחה בטיילת ונעבור לערב שיפגיש אותנו עם המוסיקה היוונית והבוזוקי. הלינה בוולוס.
היום השביעי
לקראת צהריים, נצא דרומה לכיוון אתונה, נקיים עצירות רענון ככל שיותיר לנו הזמן (תלוי בשעת הטיסה חזרה) נאכל יחדיו ארוחת הסיום ונפרד מלאי חוויות וזיכרונות טעימים.
אתר איי יוון הישראלי | צרו קשר!
ראו גם מלונות בכל יוון והאיים ללא עמלות הזמנה עם בוקינג.קום
וגם השכרת רכב ביוון ללא עמלות הזמנה!
ראו גם איים ביוון ליד איים עם טיסה ישירה