האתר המקצועי בישראל ליעוץ, תכנון והזמנה של חופשה או טיול ביוון
Greece and the islands- אתר יוון והאיים
עמוד הבית » סמוליקאס Smolikas יוון

סמוליקאס Smolikas יוון

Smolikas סמוליקאס, אפירוס - יוון

סמוליקאס שצפון רכס הרי הפינדוס המפורסמים של יוון הוא למעשה ההר השני בגובהו ביוון אחרי האולמפוס כאמור ההפרש בין שני ההרים הוא כ 600 מטרים בלבד, סמוליקאס היושב צפונית לשמורת הטבע של ויקוס האוס מצוי באחד האיזורים הפראיים ביותר של יוון מבחינת עוצמות טבע, פסגתו של סמוליקאס בולטת מול פסגותיהם של עוד הרים גבוהים מאד באיזור זה של יוון וגובהה 2637 מטר, ההרים הנוספים סביב סמוליקאס עונים לשם ואסיליצה [ שהינו גם אתר סקי ] טימפי,המצוי יותר לכיוון כפרי זגוריה, וגראמוס, צפייה באיזור זה בהחלט יכולה להזכיר את הדולומיטים של איטלה,  רוב המטיילים שמגילים לסמוליקס עצמו הם מטיילים בעלי נסיון בהליכה וטיפוס על הרים, לא מדובר בהר שמגיעים אליו מטיילים רגילים עם משפחות עם ילדים, לרוב טיפוס לסמוליקאס ידרוש גם לינה בבקתה שבמעלה המסלול, לתאום לינה בבקתה תוכלו ליצור קשר במייל [email protected]  הם גם יספקו לכם פרטים נוספים לגבי עונות השנה שניתן להגיע לכאן, לרוב מתחילת מאי עד אוקטובר, לאחר מכן הטיפוס הופך למסוכן בשל השלגים והקרח, אם כל היופי שמאיזור זה של יוון, חשוב מאד להיות זהיר, רכס הרי הפינדוס הצפוניים גובה את חייהם של 2-3 מטיילים מדי שנה, בעיק כאלה שמגיעים לטפס מחוץ לעונות המומלצות לטיפוס על הרים באיזור זה של יוון.



אתר יוון והאיים מבצע מספר טיולי ג'יפים מודרכים באיזור סמוליקאס, מדובר בטיולים הפחות סטנדרטים מבין טיולי הג'יפים שניתן להזמין באיזור אפירוס של יוון, להצעת מחיר ובדיקת ייתכנות וזמינות השאירו פנייה במוקד השרות החינמי של אתר יוון והאיים ניתן גם לתאם מולנו הדרכה למטיילים המעוניינים במדריכים מנוסים לטיפוס איתם מחברות מומלצות באיזור אפירוס ביוון  לחצו כאן

צפון יוון - פינדוס – סמוליקס Smolikas , Σμολικας

מאת : דרורית לוי-מנור

בצפון מערב יוון שוכן רכס הרים יפיפיה , אולי חלקת ההרים האחרונה (יחד עם אלבניה) שעדיין נשארה פראית ונטולת תיירים רבים, רכס הרי הפינדוס (Pindus). הר הסמוליקס הינו הגבוה ברכס הרי הפינדוס, ושייך למחוז יואנינה (שהיא חלק מ-Epirus).  סמוליקס (2.637m) הוא ההר השני בגובהו ביוון, רק כ- m280 פחות מאחיו הגדול באולימפוס (2.918m).את פסגת הסמוליקס כבשתי כבר פעמיים בעבר, אולם תנאי הראות לא היו טובים , המתנתי בסבלנות לתנאי מזג אוויר מושלמים - והחלטתי לחצות את הרכס ממזרח למערב - במסלול יותר פראי, קשוח ופחות מוכר. המסלול אינו מעגלי , כולל לינת שטח ודורש השארת רכב בנקודת הסיום בכפר  Agia Paraskevi  - (ביוונית Αγια Παρασκευή)); אם אינכם מנוסים בשטח, מומלץ לשכור שירותי מדריך מקומי או לבחור את אחד מהמסלולים המעגליים (מהכפר  Agia Paraskevi או מהכפר Pades).

נק' תחילת המסלול: הכפר סמרינה Samarina  Σαμαρινα .



קיימת מחלוקת בין מחוז מערב מקדוניה ומחוז אפירוס מיהו הכפר הגבוה ביותר ביוון - יש האומרים כי Samarina הוא הכפר הגבוה ביותר ביוון (השייך לגרבנה, מערב מקדוניה) ויש האומרים כי הכפר  Aetomilitsa (ביווניתΑετομηλίτσα ) הוא הגבוה ביותר ביוון (שייך למחוז יואנינה). כך או כך שעון הגרמין שלי (שהוא כידוע כמעט אלוהים) הראה לי – m 1,550  בתחילת המסלול. ההליכה מתחילה במישור פתוח וממשיכה לתוך יער, ואופיינית לטיפוס אלפיני. הדרך הופכת להיות תלולה ומלאה בנחלים , מעיינות , מעבר ביער מהאגדות - פטריות, שרכים, צמחיה וצבעי שלכת. היער מהאגדות ממשיך כל הדרך עד הגעה למישור פתוח של הר בוגדני (Bogdani) - באמצע המישור, אפשר לראות את הקבר של  Kleftis Bogdani שנהרג במקום הזה במלחמה ונקבר במקום (וביוונית κλεφτης μπογδανος. , אין קשר לשם הרכס).

המשך הליכה והנוף משתנה, הצמחיה הולכת ונעשית דלילה עד שמגיעים לנוף האלפיני המוכר, צמחיה נמוכה המבצבצת מבין הסלעים , והגעה לתחילת המעבר הקשוח לכיוון פסגת הר Mosia (ביוונית ( Μόσια). עד נקודה זו - המסלול תלול, ואלפיניסטי בחלקו , מנק' זו המסלול הופך להיות אלפיניסטי מלא - זאת אומרת, טיפוס מדרגות (Skala) אבני דרדרת (כמו במעבר הידוע לשמצה קרתרוס, Kartaros, היורד מפסגת Gamila לכיוון הגשר הישן של Konitsa) 

המצוק עוברים בזהירות מצידו השמאלי עד שמגיעים לצוואר (Lemos) עליו הולכים, ממש כמו על גב של דרקון.לפסגת סמוליקס מגיעים משמאל. מהפסגה ובדרך אליה הנופים מרהיבים, זכיתי לראות שקיעה וירדתי לשפת אגם הדרקון של סמוליקס, שם הקמתי את האוהל ללינת השטח.
למחרת ,הירידה מתבצעת בדרך מובילה מהגדה הצפונית של האגם , עוברת דרך מס' נחלים ועוקבת אחר ערוץ הנחל/ואדי המרכזי היורד מההר.  הדרך קלילה, והירידה הינה מתונה באופן יחסי (כ- m1.100 ) למרחק של כ- 9 ק"מ ומלווה בנוף מרהיב של יער העוטה צבעי שלכת.  הגעתי למסקנה כי הסיבה שקוראים לאגמים האלפיניים אגמי דרקון היא בגלל שההגעה אליהם היא ממש כמו לרכב על גבו של דרקון - פראית, בלתי צפויה אבל מתגמלת בנוף מושלם.


Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il