מערת פראמה Perama Cave
מבקרים ביואנינה? אתם עדיין כאן? יופי. שנייה לפני שאתם עוזבים את יואנינה ונוסעים לכפרי זגוריה או למצובו תישארו קצת בסביבה ונספר לכם על אתר מעניין לבקר בו.
לא רחוק, רק 4 ק"מ ממרכז יואנינה ואתם בפראמה- עיירה קטנה ונחמדה שמשמעות שמה היא "מעבר" אבל העיירה היא לא האתר המעניין. המערה הממוקמת במרכז העיירה היא העניין המרכזי כאן.
אל תדאגו, קל להגיע לכאן, ניווט קל בסמטאות העיירה לפי השילוט ואתם מול שלט ענקי המצביע על כיוון הכניסה למערה. תמצאו חניה קרובה באותו רחוב או ברחוב ליד. אין חניון מוסדר פשוט חונים לצד אחד הבתים ברחוב. מכאן רק 34 מדרגות יפרידו ביניכם לבין הכניסה לאחת ממערות הנטיפים הנדירות והחשובות בעולם!
היא אולי לא יפה כמו "מערת הדרקון" בקסטוריה ואין מאחוריה סיפורים מותחים אבל היא אחת ממערות הנטיפים האופקיות הכי מפורסמות! היא השנייה בגודלה ביוון ואחת מהגדולות ביותר באזור הבלקן והיא המערה הראשונה שעברה פיתוח כאתר תיירותי.
יוונים ומערות זה לא סיפור חדש וגם כאן יצא שמקומיים גילו אותה במקרה. תושבי פראמה חיפשו מקום להסתתר בו מאימת המפציצים הנאצים בזמן מלחמת העולם השנייה וגילו את המערה ששימשה עבורם כמקלט בזמן ההפצצות.
לאחר המלחמה הגיע למערה קונסטנטין קסביקיס Constantine Kasvikis, מאמן ומערן חובב. הוא הגיע יחד עם צוות שצילם את המערה ולאחר מכן פרסם את התמונות בעיתונות המקומית ובאתונה. הפרסומים על המערה הגיעו לאוזניהם של חוקרי המערות אנה ויואניס פטרוכילוס שהגיעו לחקור את המערה בין השנים 1951 ל-1955. הם חקרו ומיפו אותה באופן שיטתי, הממצאים היו מדהימים ובעקבות כך נפתחה המערה לציבור כאתר תיירותי בשנת 1956.
לפני שנספר לכם קצת יותר על הסיור והמערה בואו נסביר לרגע מה זאת מערת נטיפים כי כשתבקרו במערת פראמה אתם תשמעו שם הרבה את המילים: סטלקטיט וסטלגמיט.
מערת נטיפים בהגדרה פשוטה היא בעצם חלל שנוצר במשך מיליוני שנים בעקבות חדירת מי גשמים ויוצר זקיפים [סטלגמיט] ונטיפים [סטלקטיט]. זקיפים הם עמודים על הרצפה שצומחים כלפי מעלה ונוצרו מטפטוף מים על רצפת המערה. נטיפים הם עמודים שצומחים מתקרת המערה כלפי מטה. גם הנטיפים וגם הזקיפים נוצרים ממים שחלחלו דרך תקרת המערה ועל הדרך סופחים מינרלים שונים, בעיקר גיר. יש סוגים רבים של זקיפים ונטיפים.
עכשיו כשאתם יודעים על מה מדובר נחזור לסיור: המערה היא חלק מנהר תת קרקעי, נהר שיצר שלוש רמות שונות של מערות בתוך מערה אחת. היא מתוארכת כבת מיליון וחצי שנים! גודלה הכללי הוא כ- 15 קמ"ר!! אנה ויואניס גילו שם 19 סוגים שונים של זקיפים ונטיפים!! במגוון צורות, צבעים וגדלים. לשם השוואה: ברוב מערות הנטיפים בעולם יש 6 עד 10 סוגים. במערה התגלו חדרים שונים, בעלי חיים שונים ומיוחדים וגם עצמות של דובי מערות שהיו חיים שם לפני כ- 600,000 שנים.
לגבי בעלי החיים: זה התחיל ממציאת שן של דוב מערות, הראשון שנמצא ביוון אי פעם והמשיך במציאת עצמותיו של הדוב. בנוסף הם מצאו במערה גם סוג של עכבישים קטנים, כמעט חסרי צבע. לא משהו שצריך לחשוש ממנו בהליכה במסלול התיירותי. במערת פראמה כמו כל מערה אחרת יש עטלפים אך הם קטנים ולא רואים אותם כי הם מתחבאים מבוהלים מהרעש שעושים המטיילים במערה.
הסיור במערה הוא לאורך 1,100 מטר ובמהלך הסיור אתם תראו כ- 5,000 מטר משטחה! הסיור נמשך כ- 45 דקות שבמהלכו מדריכי המערה יסבירו לכם באנגלית על היסטוריית המערה, סוגי הנטיפים והזקיפים ועל בעלי החיים. אתם תעברו במסלול התיירותי דרך מעברים מהאגדות, צרים וגם רחבים, דרך חדרים בגדלים שונים ודרך תצורות מרהיבות של נטיפים וזקיפים. ביקור במערה הוא קצת כמו ביקור בגלריית פסלים אבל כאלו שנוצרו על ידי הטבע.
החדרים במערה הם גדולים ומרשימים וכנראה שגם עם אקוסטיקה ממש טובה מה שיסביר מדוע מתקיימים לעתים קונצרטים ומופעים שונים במערה. אחת ההופעות האחרונות שהתקיימו בה הייתה של ג'ו לין טרנר, מי שבעבר היה סולן להקות "דיפ פרפל" ו"ריינבואו". הוא הופיע שם יחד עם ג'ורג' גאקיס, זמר רוק יווני ידוע. בשביל הכיף קבלו קישור לטריילר שעשו על ההופעה במערה:
אחת התופעות המעניינות במערה היא זקיף בצורת צלב. ההערכה היא שהוא נוצר כזקיף מטיפות שהגיעו מ-2 נטיפים שונים וכשאחד הנטיפים נשבר ונפל הוא נחת בדיוק בין 2 הקצוות של הזקיף ויצר את צורת הצלב.
לפני שאתם יוצאים לסיור במערה כדאי שתדעו שהביקור במערה אפשרי רק בעזרת מדריך בשל סכנת החלקה. הטמפרטורה במערה היא כ- 18 מעלות באופן קבוע, טמפרטורת המים כ - 14 מעלות והלחות במערה מאוד גבוהה, גם בגלל גשמים שיורדים באזור מים ממשיכים לחלחל באופן קבוע מתקרת המערה לכן תראו ותרגישו את הטפטופים מדי פעם. המסלול נמשך כ-45 דקות ובחלקו יש מדרגות בגבהים שונים לכן הצטיידו בנעליים נוחות. המסלול הוא בעלייה ובסיומו תצאו מהצד השני לעבר תצפית נהדרת על יואנינה ועל אגם פאמבוטיס. מהיציאה עד החזרה לכניסה למערה יש שביל של כ-10-15 דקות הליכה. שלא כמו במערות אחרות הצילום במערה הוא מותר אך ללא פלאש.
שעות וימי פתיחה: כל ימות השנה, 09:00-17:00
עלות כניסה: 7 יורו לאדם
*ייתכן כי תצטרכו להמתין מספר דקות עד להתחלת הסיור. בשיא העונה יוצאים סיורים כל 20 דקות בערך.