"תכתבי על מרדכי" אמר לי חבר מקומי כשסיפרתי לו שאני הולכת לכתוב על יהדות יואנינה.
"מה מרדכי? איזה מרדכי?"
"מרדכי פריזיס, הקצין היהודי הראשון שנפל בקרב מול האיטלקים במלחמת העולם ה-2, הוא יליד יואנינה" ענה לי.
וואלה תפס אותי, נשמע לי מעניין רק מה... מרדכי לא יליד יואנינה אבל הוא כן גיבור לאומי אז על יהדות יואנינה אספר לכם בהמשך, בינתיים נצא לביקור במוזיאון המלחמה של קאלפאקי.
סתם שתדעו- קאלפאקי הוא כפר קטן בצפון יוון, כ-30 ק"מ מיואנינה ולמעשה התחנה האחרונה לפני הכניסה לכפרי זגוריה.
מוזיאון המלחמה של קאלפאקי הוא מוזיאון צבאי המנוהל ומתוחזק על ידי חיילים ולכן הכניסה אליו היא ללא עלות והוא מוקדש כולו למלחמת איטליה – יוון [1940-1941] ובעיקר לקרב המפורסם שהתרחש באזור זה [28.10-8.11.1940].
המוזיאון ממוקם על צד הדרך ממש לפני הכניסה לקאלפאקי. מול המוזיאון, מצידו השני של הכביש ישנה אנדרטה עם דמויותיהן של יואניס מטקסאס [ראש הממשלה דאז], אלכסנדר פאפאגוס [מפקד צבא יוון] וגאורגיוס השני שהיה אז מלך יוון וכונה מלך ההלנים.
ככה בקטנה בשביל הרקע: מלחמת איטליה יוון התחילה כאשר יוון סירבה להצטרף לציר הרשע הגרמני-איטלקי ולהכניס את החיילים האיטלקים דרך אלבניה. מוסוליני חלם על אימפריה ים – תיכונית ומטקסאס שלח אותו להמשיך לחלום במילה אחת – "אוכי" ואחרי משאל העם האחרון כולנו כבר יודעים מה משמעות המילה. המילה הזאת כל כך חשובה עבורם שהיא מופיעה גם על האנדרטה וגם על ההר שמול קאלפאקי. מעבר לכך, הקרב "הקטן" הזה בקאלפאקי היה אחד הגורמים להפסד הגרמנים ב"קרב על מוסקבה" אבל זה כבר סיפור אחר לגמרי ולא קשור אלינו כרגע. דלת העץ בכניסה למוזיאון נפתחת וחוזרים אחורה בזמן. מדים, נשק, תמונות ועוד אבל הדבר הכי בולט מההתחלה זאת הגאווה הלאומית.
עוד בכניסה אחד החיילים ייתן לכם מספר דפים עם הסברים באנגלית ובהם תוכלו להיעזר לסיור עצמאי במוזיאון.
הפתיח לבד מראה כמה משמעותית היא הגאווה הלאומית כאן ובתרגום קל של הפתיח: "ברוכים הבאים למוזיאון המלחמה של קאלפקי. המוזיאון הזה מוקדש לקרב הראשון במלחמת יוון – איטליה שהתקיימה כאן באזור של קאלפאקי. בתחילת מלחמת יוון - איטליה יוון נכנסה למלחמת העולם ה-2 לצד בעלות הברית נגד הפשיזם האיטלקי והנאציזם הגרמני. ידוע היטב כי היוונים התנגדו ונלחמו באומץ ובגבורה נגד שני הפולשים. מאוקטובר 28, 1940 עד אפריל 1941 היוונים הדפו את הצבא האיטלקי וכבשו את מחצית השטח האלבני. מלחמה זאת הייתה הניצחון הראשון לבעלות הברית באירופה לכן הניצחון היווני היה בעל משמעות כללית וגלובלית במלחמת העולם".
אל תחשבו שזה מסתכם בזה. חלילה, זה ממשיך לאורך כל הסיור. כנסו איתי לסיבוב קצר ותבינו על מה מדובר. נעבור את דלת העץ ונפנה שמאלה, מיד על הקיר נוכל לראות את ההשוואה בין 2 הצבאות: כמה מטוסים, כמה טנקים, כמה כלי נשק, כמה חיילים ועוד היו לכל אחד מהצבאות. הדגש בפירוט הוא על הנחיתות המספרית של הצבא היווני מול הצבא האיטלקי.
הדבר הבא שתראו הוא רפליקה של מדי קצין יווני, מדי קרב מעוטרים במדליית כבוד שעליה מגולף סיינט ג'ורג', הקדוש המגן על כוחות היבשה היווניים [לכל אחד יש תפקיד].
מכאן זה ממשיך עם כלי נשק, מדים [רפליקות ומקוריים], תמונות ועוד כשהכל מראה את יתרונות הצבא האיטלקי מול חסרונות הצבא היווני ושלמרות כל החסרונות היוונים ניצחו בקרב. ניצחון בזכות היכרות עם תנאי השטח, בזכות המוראל ואומץ הלב ובזכות זה שהם יוונים כמובן...אפילו צ'רצ'יל ציין את גבורת היוונים באחד מנאומיו "מעתה אל לנו לומר שהיוונים נלחמים כגיבורים אלא שגיבורים נלחמים כיוונים". תגידו את המשפט הזה ליווני ותראו איזה חיוך נמתח על פניו, מאוזן אחת לשנייה.
ייאמר לזכותם של היוונים שהם לא שכחו את תרומת הנשים למאמץ המלחמתי וגם הן מוזכרות שם. אישה נוספת המוזכרת במוזיאון היא זמרת המלחמות שלהם באותה תקופה- סופיה ובו Sofia Vembo שנחשבה בעיניהם לגיבורה כי הגיעה לחזית לשיר לחיילים והחזית הייתה בהרים ובתנאי מזג אוויר לא קלים. סיימנו את הסיבוב ומגיעים לחלק העיקרי- מפת הקרב. ארון תצוגה גדול עם מפה של האזור המראה את נתיבי ההתקפה, הנסיגה ועוד. כמובן שהמפה מלווה בסרטון וידאו בן מספר דקות ותאורה צבעונית! לצערנו הסרטון רק ביוונית, דוברי אנגלית כמונו יצטרכו להסתפק רק בסאונד ובאורות על המפה. עוד לא סיימנו, נצא החוצה לחצר המוזיאון שם נמצא פסל [חלקו העליון] של מרדכי פריזיס. זוכרים את מרדכי? הגיבור? אז נכון, הוא לא יליד יואנינה אלא יליד חלקידה אבל זה לא משנה את העובדה שהוא נחשב לאחד מהגיבורים הבולטים של הקרב הזה בקאלפאקי וביוון בכלל. כל ילד רוצה להיות משהו כשיגדל, מרדכי שלנו רצה להיות קצין בצבא ואפילו עשה זאת בהצלחה יתרה, הוא היה הקצין הבכיר ביותר מהקהילה היהודית ביוון. הוא לחם במלחמת העולם הראשונה ובמלחמת יוון – טורקיה בה גם נפל בשבי [וסירב לשחרורו מהשבי ללא חייליו].
במלחמת העולם השנייה הוא היה כבר בדרגת קולונל ופיקד על אוגדת הרגלים ה-8, אותה אוגדה שבמלחמת יוון-איטליה בעטה באיטלקים חזרה לתוך אלבניה. ב- 5 לדצמבר 1940 האיטלקים תקפו את היוונים מהאוויר וביבשה, מרדכי הוביל מתקפת נגד כשהוא רוכב על סוס ונורה על ידי האיטלקים. הוא נקבר בשטח אלבניה ורק ב-2002 מצאו את שרידי גופתו והעבירו אותם לקבורה בסלוניקי. היוונים אוהבים את הגיבורים שלהם לכן בטקס קבורתו של מרדכי השתתף גם נשיא יוון, ישנן מספר אנדרטאות לזכרו ומספר לא מבוטל של רחובות וכיכרות על שמו ברחבי יוון.
עכשיו שסיימתם עם המוזיאון תוכלו להמשיך ליעדכם בכפרי זגוריה אבל כשאתם עוברים בתוך קאלפאקי זרקו מבט ימינה, קצת למעלה, על הגבעה תראו פסל ברונזה גדול של חייל. אנדרטה זאת מוקדשת לחיילים שלחמו במלחמת יוון – איטליה ובקרב של קאלפאקי ומשמשת גם כקבר לחלק מהחיילים שנהרגו בקרב זה. אם תרצו תוכלו לחנות ליד וללכת בשביל במעלה הגבעה עד לאנדרטה שם תקבלו תצפית יפה של קאלפאקי והאזור. אם במקרה הגעתם ב-27/10 התמזל מזלכם ותוכלו לשבת למרגלות הגבעה וליהנות משחזור הקרב המפורסם נגד האיטלקים ולמחרת מהחגיגות המקומיות.
אל תדאגו, לא שכחתי את יהדות יואנינה, זה כבר עניין לכתבה אחרת.
קישור לאחד משירי המלחמה הכי מפורסמים של סופיה ובו:
שעות פתיחת המוזיאון:
קיץ - 1/5 עד 30/9: 09:30-14:00 ו- 17:00-20:00
חורף - 1/10 עד 30/4: 09:30-14:00
חגים - 09:30-18:00