האתר המקצועי בישראל ליעוץ, תכנון והזמנה של חופשה או טיול ביוון
Greece and the islands- אתר יוון והאיים

מתוקים של כריסטמס ביוון

מתוקים של כריסטמס ביוון

קאלה כריסטוגנה, חרוניה פולה!! ככה נשמע כריסטמס ביוון. כולם מברכים את כולם, כל היום. שיאו של החג עבור החוגגים הוא היום אז קצת לפני שייגמר ורגע לפני שיאשפזו אותי בעקבות הרעלת סוכר מהמתוקים של החג תרשו לי לספר לכם על כמה מתוקים ייחודיים לכריסטמס ביוון ואל  תדאגו הצלחתי להשיג גם 2 מתכונים עבורכם.  אזהרה קלה לפני שנתחיל- משמין ולא הכי בריא שיש אבל טעים מאוד!! כמו שלנו יש את אוזני ההמן בפורים ואת הסופגניות בחנוכה הכריסטמס ביוון לא עובר בלי הקינוחים המסורתיים של החג. שניים מהם, הכי מוכרים והכי מזוהים עם חג זה הם עוגיות הקורביידס Korabiedes ועוגיות המלומקרונה Melomakarona. תרשו לי לציין שזו דילמה לא קלה לבחור אחת מהן ותמיד יימצא מקומי שיסביר למה אחת עדיפה על השנייה.
עוד על כריסמס ביוון

נתחיל עם המלומקרונה שהן בעצם עוגות דבש קטנות  רטובות מסירופ דבש וצורתן מעט אליפטית, קצת כמו צורה ביצה. חובבי עוגיות אלו יעדיפו אותן לצד כוס קפה חם. 

מתכון למלומקרונה
מרכיבים: 2 כוסות סוכר
3 כוסות שמן
3 כוסות שמן זית
1 כוס מיץ תפוזים טבעי
1 כוס קוניאק
1/2 כף קינמון
1/2 כף ציפורן טחון
1 ק"ג + 2 כוסות קמח
1 ו-1/2 כפית אבקת אפייה.
וכף וחצי אבקת סודה לשתייה

אופן ההכנה: מערבבים את כל המרכיבים יחד למעט קמח ואבקת אפייה. לאחר שערבבתם היטב הוסיפו את הקמח ואבקת האפייה והמשיכו לערבב. צרו עוגיות קטנות, הניחו על תבנית והכניסו לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך כ-20 דקות. בזמן שהעוגיות בתנור הכינו את סירופ הדבש: המיסו על אש קטנה יחד 3 כוסות מים, 3 כוסות סוכר ו-3 כוסות דבש. כשהעוגיות מוכנות טבלו אותן בסירופ הדבש, פזרו מעל אגוזים קצוצים והתענגו על כל ביס. תהיו בטוחים שריח האפייה אשר ימלא את הבית יסחרר את ראשכם.

קורביידס - עוגיות חמאה נימוחות ועטופות בשכבה עבה של אבקת סוכר. הן כנראה העוגיות הכי מזוהות עם כריסטמס ביוון. אני אגב, במחנה שלהן. שימו צלחת עוגיות קורביידס לידי והן ייעלמו יותר מהר ממה ששומאכר סגר סיבוב בפורמולה 1. מזל שאוכלים אותן רק בכריסטמס כי אכילה של העוגיות האלו לאורך כל השנה תוביל כנראה לחסימת עורקים מכמויות החמאה שיש בהן. לעוגיות האלו יש כל כך הרבה מתכונים וצורות לכן בחרתי להביא לכם את המתכון שבעיניי הכי טוב. 




מתכון לקורביידיס
מרכיבים: 1 ק"ג חמאה רכה [חסימת עורקים כבר אמרתי...]
1 ק"ג ו-100 גרם קמח
1 חלמון ביצה
1 כפית אבקת אפייה
2 סוכר וניל
300 גרם שקדים ואבקת סוכר
קשה כאן עם הכמויות, הכל בנדיבות ואצל המאמות היווניות הכל כמעט לפי העין אז קחו צלוחית קטנה, כזאת שמגישים עליה כוס אספרסו, מלאו אותה באבקת סוכר וזאת הכמות הרצויה. 

אופן ההכנה: מערבבים הכל יחד למעט השקדים. את השקדים קוצצים דק וקולים על מחבת ללא שמן. כאשר הם מתקררים מוסיפים אותם לבצק ונותנים לו לנוח כ-15 דקות. אחרי שהבצק נח קורצים ממנו עיגולים ויוצרים את צורת העוגיות שרוצים, מניחים אותם בתבנית, במרווחים ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך 20 דקות לערך. כשהעוגיות מוכנות מצננים מעט ומגלגלים אותן בקערה מלאה באבקת סוכר, מניחים יפה על מגש/צלחת הגשה ומפציצים שוב באבקת סוכר. לכו על זה, תשתולל קצת. עם כל החמאה שבפנים מה כבר תזיק אבקת הסוכר. מי שרוצה יכול להכניס גם אגוזים קצוצים לתערובת. הערה לחוששים מכמויות: ביוון הכל מוגש בגדול ובכמויות, אם אתם מעוניינים בכמות קטנה יותר קצצו את המרכיבים בחצי מהכמות.

המתוק השלישי של כריסטמס נקרא דיפלס Diples  מאפה מגולגל, טבול בסירופ דבש ומעליו מפוזרים אגוזים קצוצים. קצת מזכיר את עוגיות השבקייה המרוקאיות. המתוק הזה נפוץ ברחבי יוון ובעיקר בפלופונז [שם הכנתו מעט שונה] אך פחות נפוץ בכפרי זגוריה. הוא גם די מאתגר להכנה אז וותרו על העבודה הקשה ובביקור הבא שלכם ביוון אל תשכחו לחפש אותו.  על המתוקים האהובים עליי סיפרתי לכם בהתחלה אבל את המעניין שמרתי לסוף.



אחרון חביב ברשימת המתוקים של החג הוא מתוק שנקרא לאלאגיטס Lalagites

נפוץ בעיקר בכפרים של מחוז אפירוס. השם קשור בצורה אורתודוקסית כלשהי שלא הצלחתי להבין לינקות של ישו והמקומיים קוראים לו כאן: "החיתולים של ישו". כן. קראתם נכון, חיתולים. קיננוח זה עשוי בעצם משכבות של קרפים/פנקייקים דקים, בין השכבות ממולא בסירופ דבש, אגוזים קצוצים וקינמון. אז במה הוא שונה מאחרים? קודם כל הוא לא עוגיה אלא יותר עוגה,ומוגש גם כפרוסת עוגה. מאפיין נוסף המבדיל אותו מהקינוחים האחרים הוא אופן ההכנה. די מסורתי. מוקדם בבוקר החג נשות הכפרים במחוז אפירוס היו מתחילות את הכנת המתוק הזה בהנחת גזרי עץ באח, הבערתם ולאחר שכמעט והופכים לגחלים היו מניחות בתוך האח אבן גדולה, שטוחה בחלקה העליון. על אבן זו היו מכינות את הקרפים ולאחר מכן עורמות אותן על צלחת כאשר בין קרפ אחד לשני היו יוצקות סירופ דבש ומפזרות אגוזים וקינמון. את העוגה שנוצרה משכבות הקרפים היה נהוג לאכול יחד בערב כאשר כל המשפחה יושבת ליד האח. אופן ההכנה המסורתי נשמר אצל נשות הכפר המבוגרות. הצעירות יותר, אם יכינו כזה קינוח היום ישתמשו במחבת טפלון ולעתים יוותרו על סירופ הדבש, ימלאו ויצפו את הקרפים בשוקולד. 

תודות :

רגע לפני סיום אני רוצה להודות לאלפידה Elpida על עוגיות הקורביידס הכי טעימות שאכלתי בחיי.
לדודה שלה על המתכון למלומקרונה הטעימות.
לאמא שלה על הלאלאגיטס הטעים ולפופי ופאנאיוטיס ממלון אברטיו על ההיכרות המתוקה עם הדיפלס.
בנימה מתוקה זו אסיים ואאחל חג שמח [חנוכה, כריסטמס וכו] לכולם. כנראה שלא הספיק לי, משלוח סופגניות ליוון מישהו? יש מצב?



Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il