ביעד כמו חצי האי פיליון, קצת קשה לבחור רק 10 מיקומים או דברים שהם חובה במהלך חופשתכם במקום.
הרשימה המלאה מפורטת באתר יוון והאיים בעמוד חצי האי פיליון, שכולל באמת מידע מקיף, שלל המלצות: לינה, מסעדות, חופים, כפרים, אטרקציות ועוד.
הרשימה בעמוד זה גובשה לאחר היכרות מעמיקה עם חצי האי פיליון ומתוך אהבה אישית לצד פידבקים ממאות מטיילים שטיילו בפיליון בעזרת צוות אתר יוון והאיים.
הרשימה כוללת גם חוויות ולא רק מקומות. כי פיליון הוא חוויה....
1. ציפוראדיקו Tsipouradiko
בחרנו להתחיל בחוויה פיליוניסטית - לא מיקום ספציפי. ציפוראדיקו הוא קונספט מקומי בפיליון והוא מתייחס למשקה המסורתי הנהוג במקום, הוא הציפורו. הוא מייצג יותר מכל את פיליון ואת תושביה, את הקצב שהם סיגלו לעצמם, את ההרגל לעצור הכל, לשבת בצהרי יום בטברנה/ציפוראדיקו, להזמין ציפורו - בדרך כלל עם חברים ולא לבד. ומה שיפה בציפורו, זה שלא שותים אותו בלי משהו ליד ולכן תרבות הציפוראדיקו, משמעותה: הזמנתם כוסית קיבלתם 2 מזאטים ליד - בלי לבקש כמובן - בכוסית הבאה יגיעו מזאטים חדשים ואחרים וכך הלאה. ככל שתזמינו יותר כוסות, רמת המנות תעלה ומנות בשלבים המאוחרים יותר הן כבר הרבה יותר ממאזט. תנסו. תשתו הרבה מים ליד, אל תשתו יותר ממה שאתם מסוגלים. בתיאבון. המלצות של ציפוראדיקו תמצאו בעמוד פיליון.
תרבות הציפורו בפיליון | עם או בלי אניס?
.
2. חופי פיליון - חוף מילופוטאמוס Mylopotamos
החופים של פיליון הם שם דבר ביוון. בפיליון יש מגוון מדהים של חופים מופלאים. החופים של המפרץ במערב, מפרץ פגאסטיקוס, שמתאפיינים בגישה קלה יותר לרובם, ובים שקט ורגוע רוב השנה. חופים נעימים ו"פשוטים" (הכל יחסי כמובן, כי הם נפלאים בפשטותם). למה פשוטים? כי אלה בצד המזרחי של פיליון, חופי הים האגאי, הם החופים הדרמטיים יותר. אלה שיערות ירוקים נשפכים אליהם. גם הגישה אליהם יותר מסורבלת וכרוכה בהכרח בנסיעה בכבישים יותר מפותלים, אבל בסוף כל כביש יש חוף "הצגה". אחד החופים האלה, שהם ברשימת החובה בכל רשימות החופים היפים ביותר של יוון, הוא חוף מילופוטאמוס. החוף נמצא מתחת לכפר היפה צגארדה. הגישה אל החוף בכביש מתפתל אך נח המוביל אל חניון מרווח ונח. ממנו גרמי מדרגות המובילים אל החוף היפיפה הזה. על החוף יש ביץ' בר שפעיל בעונת הקיץ.
חוף מילופוטאמוס | לרשימת החופים בפיליון לחצו כאן
.
3. כפר הדייגים אגיה קיריאקי Agia Kyriaki
בפיליון יש כל כך הרבה כפרים יפים ומסורתיים, כפרים הרריים, כפרים לחוף הים האגאי. המרוחק מכולם ואחד היפים, נמצא בקצה הכי דרומי של פיליון - איזור שהוא יותר בתולי ומיושב בדלילות. הכפר אגיה קיריאקי. הכפר הזה, כפר דייגים, עם אווירה של אי, היה מנותק לחלוטין עד שנות התשעים, ללא גישה יבשתית. הדרך היחידה להגיע ולצאת מהכפר היתה דרך הים בלבד. אספקה של מים ומזון היתה מתקבלת פה באמצעות ספינות פעמיים בשבוע. ואכן, תחושת הניתוק מהאינטסיביות של העולם המערבי, בהחלט מורגשת פה. האווירה נינוחה. הכפר קטן ומתוק, ולשבת באחת מטברנות הדגים הבודדות, מול הים, היא חוויה שאנו אוהבים במיוחד.
כפר הדייגים אגיה קיריאקי בדרום פיליון | צילום: שרית רוסו
.
4. שייט במפרץ פגאסטיקוס
אחת הפעילויות הכייפיות, המקסימות והנינוחות לעשות בפיליון. לשכור סירה ולצאת לשייט במפרץ פגאסטיקוס. מפרץ Pagastikos הוא המפרץ במערב פיליון, לחופיו שוכנות עיירות שקטות ונעימות שהן בסיס נפלא לחופשה בפיליון. את הסירה משיטים באופן עצמאי, לאחר קבלת תדריך והמלצות לספוטים לעגון בהם לרחצה בים הצלול, או לארוחה באחת מטברנות הדגים שלצד החוף. יש גם חברות שמוציאות שייט מאורגן, אבל אז אתם עם עוד אנשים על הסירה, החוויה מעט שונה ולא בשליטתכם.
כמובן, אפשר לקחת גם משיט אם אתם לא מעוניינים לתפעל לבד את הסירה. מפרץ פגאסטיקוס הוא גם איזור שמושך אליו דולפינים. אמנם אין הבטחה, אבל יש סיכוי לא רע לפגוש ביצורים המופלאים שוחים לצד הסירה שלכם. לרשימת האטרקציות ולינק לתיאום פעילות לחצו כאן
.
5. הכפרים פורטאריה ומקריניצה Portaria & Makrinitsa
שניים מהכפרים המסורתיים של פיליון, המפורסמים ביותר, הם פורטאריה ומקריניצה. שני כפרים שכנים (5 דקות נסיעה ביניהם), השוכנים על הר פיליון בחלקו הצפון מערבי.
נסיעה של 20 דקות בלבד מהעיר וולוס, ותגיעו אל הכפר פורטאריה, ועוד חמש דקות אחריו אל הכפר מקריניצה. שניהם כפרים יפים מאד עם סמטאות ציוריות וכיכר יפה. בפורטאריה יש כמה מסעדות מצויינות, כמובן שגם במקריניצה. הכיכר של מקריניצה מכונה "המרפסת של וולוס" כי היא צופה אל העיר והמפרץ. גם חנויות קטנות וחנויות בוטיק תמצאו בשני כפרים אלה. הם פעילים כל השנה ולא רק בקיץ. במיוחד הכפר פורטאריה, משמש גם בסיס מועדף למטיילי החורף שגם באים לעשות סקי באתר הסקי הקטן אך המקסים של פיליון.
"המרפסת של וולוס" כיכר הכפר מקריניצה
.
6. שייט למערות ים בצפון מזרח פיליון
צפון מזרח פיליון כולל גם מוקדי תיירות מבוקשים כמו עיירת החוף חורפטו Chorefto, אך צפונית לה או לכפרים ההרריים זאגורה ופורי, אין המשך נגיש, לפחות לא דרך הכביש.
יציאה עם סירה צפונית לחורפטו לאורך קו הים, תביא אתכם אל מערות הים היפיפיות, איזור של מים צלולים בצבעים מהפנטים. אל חופים בתוליים ולרחצה מיוחדת בים.
את השייט הזה לא ניתן לעשות עצמאית. ניתן ומומלץ לצאת לשייט עם חברת Pelion Scout שמפעילה את השייט מחוף חורפטו או מחוף אגיוס גיאורגיוס למגיעים מאיזורים יותר מרכזיים של פיליון. יציאה בסירה שלוקחת עד עשרה אנשים, עם משיט שגם יסביר, יספר וגם יכין לכם סלט טרי טרי במקום וכוס משקה מרענן או פירות, שיבואו בול במקום על חוף בתולי ומבודד. לרשימת האטרקציות ולינק לתיאום פעילות לחצו כאן
שייט למערות ים | צפון מזרח פיליון
.
7. הכפר צגארדה Tsagarada
הכפר צגארדה במזרח פיליון, הוא אחד הכפרים המפורסמים והמתויירים בפיליון. הוא יפה, כמו רבים מן הכפרים המסורתיים של פיליון, אך מה שמייחד אותו ושם אותו במיוחד על המפה של המטיילים, הוא עץ הדולב הענק שבכיכר שלו. בכל יוון, בכל כיכר יש עץ דולב שנותן צל לבאי הכיכר, אך לא כזה :-) עץ הדולב - ה-Platanos ביוונית - שבכיכר של צגארדה נחשב לעץ הגדול ביותר באירופה, הוא עצום ומצל על כל הכיכר היפה. בכיכר כמובן תוכלו להינות בצילו מקפה או ארוחה וכן לטייל בסמטאות היוצאות ממנו.
.
8. הכפר מילייס Milies
הוא אחד מסדרת כפרי ההר הצופים אל מפרץ פגאסטיקוס. טיול בין הכפרים הללו מומלץ, במהלכו תפגשו כיכרות יפיפיים, כפרייים מקומיים, בתים מסורתיים, אחוזות (Archontyko - שהם סגנון בניה ייחודי). מילייס הוא המפורסם בין הכפרים הללו כיוון שפה נמצאת תחנת הרכבת. רכבת הקיטור שעובדת לפרקים - מידע מתעדכן בעמוד פיליון - היא רכבת קיטור ישנה וקטנה שנוסעת בין הכפר מילייס לכפר אנו לחוניה ובדרך עוברת בין נופים מופלאים של מפרץ פגאסטיקוס. גם בזמנים שהרכבת אינה פעילה, הביקור בתחנת הרכבת מומלץ. התחנה יפה וטובלת בטבע, מוקפת ירוק ויער עבות, מפל מים והאפשרות ללכת לאורך המסילה למסלול קצר או ארוך - לבחירתכם.
בכיכר של מילייס תמצאו גם טברנות ובתי קפה וחנויות קטנות. בהמשך נמצאים הכפרים: ויזיצה Vyzitsa, פינאקטס Pinakates ואגיוס גיאורגיוס Agios Georgios שכולם כאמור כפרים מסורתיים וציוריים. ביקור מומלץ.
.
9. העיר וולוס Volos
העיר וולוס היא עיר מיוחדת. מצד אחד העיר הגדולה באיזור (התשיעית בגודלה ביוון), עיר נמל שוקקת. ומצד שני, יש לה קצב משלה והוא הקצב הנינוח שמאפיין את כל חצי האי פיליון. גם במרכז העיר, האיזור השוקק ביותר, היכן שנמצא הנמל, הטייל והמדרחוב של הקניות, בשעת צהרים יש שקט מיוחד וכולם פורשים לסייסטה. בוולוס פועלים גם הרבה ציפוראדיקו כמסופר לעיל, והתושבים עוצרים את העבודה וזורמים אל הציפוראדיקו, לפגוש, להתמזג ולמזוג כוסית ציפורו לצד מאזטים טובים.
הנמל של וולוס פעיל וממנו יוצאות הפלגות אל האיים הספוראדיים: סקיאתוס, סקופלוס, אלוניסוס. העיר וולוס היא עיר נעימה עם קצב משלה ומתאימה להפוגה עירונית, שופינג וציפורו.
.
10. פניגירי Panigiri
פניגירי אינו מקום, ואינו ייחודי רק לחצי האי פיליון, אך פיליון הוא בהחלט אחד המקומות שיש בו ריכוז גבוה של פניגירי.
פניגירי היא חגיגה דתית הנהוגה בכל יוון, בכפרים המסורתיים. חוגגים את הקדוש של הכפר או משהו אחר דתי. בפניגירי נאספים בכיכר הכפר, תושבי הכפר והכפרים השכנים, וחוגגים! מוסיקה חיה ומסורתית, ישיבה בטברנה בכיכר ושפע של אוכל ויין וציפורו. וכולם, ממש כולם, מגיל 3 ועד 120, קמים לרקוד. האווירה מתחממת הריקוד סוחף וזאת חוויה שאנו ממליצים לחוות. בחודשי הקיץ - בין יוני לספטמבר, בין הכפרים המסורתיים של פיליון, שהם לא מעט, אפשר לחוות פניגירי, כי יש הרבה. איך יודעים באיזה כפר ומתי? שואלים את המקומיים, שמים לב לשלטים שמודבקים על העצים במרכזי הכפרים (גוגל טרנסלייט יודע לתרגם), ומגיעים לשמוח.
.
ראו גם:
טופ 10 באי רודוס | טופ 10 באי קורפו